kaplica Omdlenia Matki Boskiej - Zabytek.pl

kaplica Omdlenia Matki Boskiej

kaplica 1870 r. Bugaj

Bugaj

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Kalwaria Zebrzydowska - obszar wiejski

Wpisana w krajobraz i umieszczona pośrodku alejki rzeźba stanowi scenografię, konstruującą przestrzeń modlitewną pątników celebrujących Dróżki Matki Boskiej.

Poprzez swój empiryczny charakter komunikuje z uczuciem Marii, które towarzyszyło jej w chwili, gdy widziała spływające z ubiczowanego Jezusa strugi krwi.

Historia

Kaplicę wybudowano dopiero w XIX w. Budynek od razu stał się uzupełnieniem stacji Dróżek Matki Boskiej, którą dotychczas wyznaczał kamień, symbolizujący wedle jednych podań miejsce, z którego Maria patrzyła na biczowanie swojego syna, a wedle drugich omdlała po dostrzeżeniu na ziemi kropelek krwi Chrystusa. W 1869 r. została postawiona kamienna kaplica z figurą omdlewającej Marii, która została wybudowana staraniem o. Dydaka Baturyna z ofiar pątników (m. in. rodzin Goroczkowej z Polanki k. Myślenic, Garbienia z Sułkowic).

Obiekt wyznacza ósmą stację Dróżek Matki Boskiej w cyklu Boleści Matki Boskiej.

Opis

Kaplica zlokalizowana w dolinie między Górą Syjon a Górą Moria, na spadku terenu, w drodze między Kaplicą Serca Matki Boskiej a Wieczernikiem. Obiekt reprezentuje styl eklektyczny. W formie jest bardzo podobna do kaplicy św. Weroniki. Kapliczka słupowa na planie kwadratu. Na trzystopniowym postumencie ustawiono kamienny posąg Matki Boskiej, zwróconej twarzą w stronę Ratusza Piłata. Nad figurą rozpościera się podtrzymywany przez cztery ośmioboczne kolumny kwadratowy baldachim. Między kolumnami ustawiono podparte filarami arkady. Filary i dostawione do nich kolumny podtrzymują pełne belkowanie, wyłamujące się na wysokości kolumn. Filary, kolumny i arkady bogato zdobione dekoracją rzeźbiarską, nawiązującą formami do gotyckich. Baldachim zdobią obeliski: cztery mniejsze rozmieszczone na narożnikach na przedłużeniu kolumn oraz jeden – najwyższy, pośrodku dachu. Zwieńczenia obelisków stanowią rzeźbione kwiatony. Rzeźba Matki Boskiej pełnowymiarowa, masywna, przedstawiająca omdlewającą postać kobiecą. Kaplicę otacza żelazna krata ustawiona na najwyższym stopniu postumentu. Przed kaplicą leży kamień z wyrzeźbionym na nim krzyżem patriarchalnym.

Oprac. Mirosław Płonka, OT NID w Krakowie, 15-09-2017 r.