Kaplica Apostołów Triumfujących - Zabytek.pl

Kaplica Apostołów Triumfujących

kaplica 1793 - 1833 Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Kalwaria Zebrzydowska - miasto

Pierwszy budynek Kaplicy Apostołów Triumfujących został wzniesiony w drugiej fazie budowy kompleksu kalwaryjnego (1623-1641) z fundacji Jana Zebrzydowskiego.

Mimo iż pierwsza kaplica została rozebrana i zastąpiona nową, obecna kaplica jest po dziś dzień świadectwem kształtowania się maryjnego cyklu dróżek kalwaryjskich. Wkomponowanie budynku w krajobraz alei kasztanowców stanowi barokową scenografię, konstruującą przestrzeń modlitewną pątników.

Historia

Wezwanie kaplicy nawiązuje do spełnienia się obietnicy Chrystusa złożonej Apostołom: „Zaprawdę, powiadam wam: Przy odrodzeniu, gdy Syn Człowieczy zasiądzie na swym tronie chwały, wy, którzy poszliście za Mną, zasiądziecie również na dwunastu tronach, sądząc dwanaście pokoleń Izraela" (Mt 19,28). W 1632 r. powstaje pierwsza kaplica, fundacji Jana Zebrzydowskiego. Nie wiadomo, jak pierwotnie wyglądała. XVII-wieczną kaplicę zastąpiła nowa budowla wzniesiona za czasów o. Gaudentego Thynella, w l. 1793-1833. Wtedy też zastąpiono obraz z ołtarza nowym, namalowanym przez Swaryczewskiego. W 1934 r. dokonano gruntownego remontu kaplicy, a w l. 1957, 1963, 1980, 1989 przeprowadzono drobniejsze prace, mające na celu usunięcie bieżących mankamentów w funkcjonowaniu kaplicy.

Obiekt wyznacza 18-nastą stację Dróżek Matki Boskiej, wchodzącą w skład cyklu Wniebowzięcia, a przy tym stację sierpniowej Procesji Tryumfu i Wniebowzięcia Matki Boskiej.

Opis

Kaplica zlokalizowana jest na spadku terenu, ok. 400 m od Mostu Anielskiego. Budynek wpisuje się w alejkę, którą wyznacza rząd kasztanowców. Obiekt reprezentuje stylistykę kaplic odbudowanych w czasie prac o. Gaudentego Thynella z 1 ćw. XIX w. Kaplica wzniesiona na rzucie prostokątnym z półkolistą apsydą. Murowany budynek nakrywa dach siodłowy, a apsydę półkopuła. W elewacjach frontowych podziały horyzontalne poprowadzono za pomocą gzymsu koronującego i gzymsu gurtowego, ciągnącego się w połowie wysokości murów. W elewacji frontowej półkoliste wejście. Światła do wnętrza dostarcza prostokątne, półkoliście zamknięte okienko w szczycie i dwa okienka w apsydzie. Przy wejściu znajduje się drewniana ambona osłonięta daszkiem. Wnętrze nakrywa sklepienie kolebkowe; zachowała się również XIX-wieczna posadzka z łamanego kamienia. Wyposażenie stanowi późnobarokowy ołtarz z tematycznym malowidłem wokół Wniebowzięcia Matki Boskiej autorstwa Swaryczewskiego.

Oprac. Mirosław Płonka, OT NID w Krakowie, 15-09-2017 r.