posterunek rewidentów - Zabytek.pl

posterunek rewidentów

budynek użyteczności publicznej przełom XIX/XX w. Przeworsk

Przeworsk, Lubomirskich

woj. podkarpackie, pow. przeworski, gm. Przeworsk (gm. miejska)

Posterunek rewidentów zachowany jest w formie z czasów budowy w 1953 r. Jest niewielkim, ale ważnym elementem zespołu stacji kolejowej Przeworsk Wąski.

Historia obiektu

Jak podano w Ewidencji budynków i urządzeń kolejowych WZD Przeworsk, posterunek dla rewidentów zbudowano w 1953 r. Budynek był schronieniem dla rewidentów sprawdzających stan taboru kolejowego przed wyruszeniem pociągu na szlak i po przyjeździe pociągu na stację.

Budynek użytkowany był przez cały okres funkcjonowania kolei, zapewne do lat 80. XX w. W 1991 r. zakończono kursowanie pociągów osobowych, a ostatni pociąg towarowy wyruszył na trasę w 2001 r. Po przejęciu kolei przez Starostwo Powiatowe w Przeworsku posterunek rewidentów nadal nie był użytkowany.

Opis obiektu

Posterunek rewidentów znajduje się w zespole stacji kolejowej Przeworsk Wąski po wsch. stronie dworca kolejki, w km 0,0+72 linii kolejowej. Usytuowany jest kalenicowo do toru głównego dodatkowego (ob. tor boczny odstawczy) nr 4a. Budynek parterowy założony na rzucie prostokąta. Dach dwuspadowy o pokryciu z płyt z eternitu falistego. Szczyty oszalowane deskami z końcówkami ozdobnie wycinanymi.

W elewacji pd. 2 dwuskrzydłowe okna skrzynkowe z wąskimi, drewnianymi opaskami. Drzwi wejściowe do budynku w elewacji szczytowej wsch. – jednoskrzydłowe płycinowe. Przy elewacji szczytowej wiata na sprzęt przykryta dachem pulpitowym o pokryciu jak dach główny.

We wnętrzu znajdują się dwa pomieszczenia. Główne pomieszczenie biurowe z wejściem od zewnątrz umieszczonym w ścianie wsch. i niewielkie pomieszczenie magazynowe lub socjalne w części zachodniej budynku.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek jest dostępny bez ograniczeń jedynie od zewnątrz.

Autor noty: Opr. Adam Sapeta, OT NID w Rzeszowie, 21-12-2023 r.