kapliczka filarowa św.św. Piotra i Pawła, Bugaj

kapliczka filarowa św.św. Piotra i Pawła

Bugaj

photo

Kapliczka, mimo iż bezstylowa, stanowi świadectwo przeszłości i wyraz pobożności ludowej, której przejawem było stawianie pomników, przypominających o modlitwie za duszę fundatora.

Historia

Kapliczkę słupową wzniósł w tym miejscu w 1852 r. Maciej Zelman, który przez ten gest pragnął podkreślić swój kult indywidualny dla świętych: Piotra i Pawła, a jednocześnie wybłagać sobie i swoim bliskim orędownictwa obu Apostołów. W inskrypcji został napisany rymem kalwaryjskim tekst modlitwy: „Święci Piotrze i Pawle proście Niebios Pana Aby z całą rodziną Macieja Zelmana który ten pomnik skromny na cześć wam wystawił Tu miał w swojej opiece i potem wiecznie zbawił. R.P. 1852”. Kapliczka została zlokalizowana przy drodze na Bugaj. Swoim położeniem miała także zachęcać lokalnych mieszkańców i pątników do modlitwy za fundatora.

Opis

Obiekt zlokalizowany ok. 15 m od drogi prowadzącej na Bugaj. Kapliczka słupowa w kształcie czworobocznego filaru, przydrożna, bezstylowa. Osadzona na trzystopniowym kamiennym fundamencie, na którym wspiera się podstawa postumentu. Obie części postumentu wieńczą proste belkowania. Figurki Piotra i Pawła wykonane w piaskowcu, zostały zabezpieczone przed wpływem czynników zewn. żelaznym daszkiem i doświetlone za pomocą zamontowanej do gzymsu koronującego latarni.

Oprac. Mirosław Płonka, OT NID Kraków, 15-09-2017 r.