Wschowa, Ks. Kostki 5

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica położona przy ulicy ks.Andrzeja Kostki 5 (wcześniej Vorwerkstrasse 372, następnie nr 9) to budynek dwukondygnacyjny z podpiwniczeniem, wzniesiony w układzie kalenicowym, z pięcioosiową elewacją, W części parterowej prostokątny otwór wejściowy usytuowany na osi budynku.

Otwory okienne prostokątne, usytuowane symetrycznie względem otworu wejściowego. Drugą kondygnację oddzielają od części parterowej gzyms kordonowy i podokienny. Na poziomie drugiej kondygnacji prostokątne otwory okienne obwiedzione prostymi opaskami – centralny zwieńczono dodatkowo płaskim naczółkiem zdobionym obustronnie guttami. Zachowana oryginalna stolarka drzwiowa oraz częściowo okienna. Elewację wieńczy gzyms koronujący z fryzem kostkowym. Budynek nakrywa dach dwuspadowy. W latach 70. I 80 XIX wieku kamienica należała do miejskiego muzyka (niem. Stadtmusikus, Musikdirektor) Heinricha Adolpha Scholtza i Johanny Selmy z d. Hayn. W marcu 1880 roku zmarł ich 26 letni syn Johann Emil, który podobnie jak ojciec utrzymywał się z muzykowania. W tym okresie mieszkał tam również drugi syn Robert – architekt i córka August, wymieniona jako hafciarka. 11 stycznia 1918 roku zmarła kolejna z córek – Selma, która w chwili śmierci liczyła 71 lat. W latach 1895-1922 jako właścicielka posesji występowała Agnes Scholtz. W 1908 i 1909 roku na jej zlecenie wschowski murarz i cieśla R. Michel zaprojektował pralnię i werandę, a w 1914 roku dobudówkę z toaletą i łazienką. W 938 roku kamienica należała do mieszkającego w Berlinie kapitana Herberta Molenara, a administrował nią maszynista Josef Schumann z Krzycka Wielkiego, który przy ulicy Hindenburga 9 zamieszkał wspólnie z żoną Martą z d. Schulz w listopadzie 1936 roku. Do Wschowy przeprowadzili się z Wilkowic (niem. Deutsch Wilke), pow. Leszno w czerwcu 1920 roku. Ich starsza córka Margarete Gertruda w pierwszych latach II wojny światowej przebywała w Zielonej Górze, gdzie pełniła służbę pomocniczą przy tamtejszych formacjach wojskowych. Do rodziców wróciła we wrześniu 1943 roku. Młodsza z córek – Lucie – została w kwietniu 1942 roku skierowana do obozu Służby Pracy Rzeszy w Gościcach (niem. Gostal), pow. Nysa, a powróciła po roku z Liebenwalde, pow. Oberhavel (Brandenburgia). W 1879 roku lokatorem Scholzów był radca sądowy i wdowiec Gustaw Wocke z Opola (zm. 21.06.1879), wcześniej żonaty z Angeliką z d. Tellmann. W 1887 roku mieszkańcami kamienicy byli: nauczyciel miejscowego gimnazjum Franz Jorke, jego żona Auguste z d. Wetterström i syn Karl Heinrich Fritz (ur. 15.01.1887), ponadto: 77 letnia Bertha Klahr (zm. 03.11.1887) i komornik Johann Glominski. W 1890 roku w gronie mieszkańców odnotowano diakonisę Klarę Neumann, w latach 1897-1900 kupca Adalberta Jaehna i Hilarię z d. Lange oraz ich syna Leo Josepha Adalberta (ur. 22.02.1897), a w 1900 roku wdowę po nauczycielu Constanze Skwierczynską, która podobnie jak Jaehn uiszczała roczny podatek na rzecz parafii katolickiej we Wschowie. 29 października 1914 roku w budynku zmarła 79-letnia rentierka Julianna Regulska z Sądzi (niem. Neugüthel), pow. Leszno, córka nauczyciela szkoły katolickiej w Długich Starych Józefa Regulskiego i Joanny z d. Ciesielskiej. W sierpniu 1938 roku pod numerem 9 zameldowano położną Agnes Annę Amalie Liebelt z d. Werner ze Wschowy, wcześniej zamieszkałą przy placu Grunwaldu (niem. Rossmarktstrasse 2) oraz pomoc domową Olgę Liebelt.

Źródło: „Wschowskie Ulice cz. III. Polskie Przedmieście (2)” Dariusz Czwojdrak, Przemysław Wojciech

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .