Wschowa, Ks. Kostki 22

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Budynek przy dawnej Vorwerkstrasse 455 (następnie numer 26) stanowi dwuosiową, zachodnią część kamienicy położonej przy ulicy ks.

Andrzeja Kostki 22/24. Wzniesiony w układzie kalenicowym, posiada dwie kondygnacje, a jedynym elementem dekoracyjnym elewacji pozostaje gzyms koronujący z fryzem kostkowym. Oba budynki 22 i 24 – przykrywa wspólny dwupołaciowy dach z naczółkiem. W latach 1847-1863 właścicielem domu numer 455 był destylator Louis Ferdinand Göldner. Parcelę, na którą składały się: murowany, dwukondygnacyjny dom z dwiema mansardami, piwnice, dwa magazyny wina, budynek gospodarczy z pralnią i magazynem win, garaż pełniący również funkcję magazynku oraz dwie stajnie dla 6 i 8 koni, kupił za 2800 talarów. W czerwcu 1869 roku nowym właścicielem nieruchomości został oberżysta Wilhelm Lasswitz. Na parterze budynku znajdowała się sala restauracyjna i pokój gościnny, na pierwszym piętrze drugi pokój dla gości, a na zapleczu stajnia dla 20 koni. Lasswitz był żonaty z Karoline z d. Scholz i wcześniej mieszkał w Ryczeniu (niem Rützen), pow. Góra. W listopadzie 1889 roku w ich domu zmarła dorosła córka – Marie Auguste Bertha Helbig – żona ogrodnika, mieszkanka Szczepanowic (niem. Schepanowitz) na Górnym Śląsku. W 1894 roku gościniec należał do oberżysty Juliusa Wagnera i składał się z pijalni i pomieszczenia dla gości, dwóch pokoi na poddaszu, dwóch pokoi gościnnych z czterema łóżkami oraz stajni dla 30 koni. W latach 1893-1894 restaurację prowadziła jego żona – oberżystka Therese z d. Gassmann, która w listopadzie 1895 roku urodziła syna Roberta Oswalda Oskara. W latach 1896-1897 lokal był w posiadaniu browarnika Ernsta Welza z Oławy (niem. Ohlau) i Auguste z d. Gerken. W opisie budynku z tego okresu nie wykazano żadnych zmian w stosunku do stanu z 1894 roku. W lipcu 1897 roku na świat przyszedł syn Welzów – Max Ernst Paul. W 1899 roku restaurację nabył oberżysta Karl König ze wsi Ługi (niem. Königsbruch) pow. Góra, a w 1908 roku inspektor ekonomiczny Josef Schubert z Wronowa (niem. Braunau), pow. Góra (zm. 19.04.1933), który również prowadził gospodę. Był dwukrotnie żonaty, z Louise z d. John i Marie z d. Jauer z Łupicy, która do Wschowy przeprowadziła się z Moch. W czerwcu 1908 roku Schubert wystąpił z wnioskiem o udzielenie koncesji na wyszynk alkoholu, a oberża otrzymała nazwę: Gasthaus Schubert. W drugiej połowie lat 30. I na początku lat 40. XX wieku prowadziła ją wdowa po Josefie. Ze względu na charakter budynku lista gości i osób czasowo zameldowanych pod tym adresem jest bardzo długa. W latach 1886-1887 mieszkał tam stelmach August Krause i Emma z d. Otto z synami: Richardem Paulem Otto (ur. 24.05.1886 – zm. 20.08.1886) i Johannem Georgiem Augustem (ur. 23.06.1887). W styczniu 1890 roku zmarła 90-letnia wdowa po radcy sądowym Sophie Wolff z d. Heinze ze Starych Drzewiec, a w 1895 roku pokój wynajmował kierownik warsztatu Hugo Dresel i Cäcilie z d. Schwarz. Ich syn Alfred urodził się w kwietniu 1895 roku, natomiast w październiku 1898 roku na świat przyszła Marie Margarethe Sucker, córka pracownika cukrowni Josefa i Marie z d. Krause. W 1900 roku lokatorem był spedytor Emil Busse. W kwietniu 1920 roku w budynku zamieszkała wdowa Klara Schmerschneider z d. Nehring z Wrześni. Do Wschowy przyjechała z Werderu nad Havelą, pow. Potsdam-Mittelmark, (Brandenburgia) i w 1942 roku była zameldowana wspólnie z pracującą jako stenotypistka córką Gertrudą. W listopadzie 1938 roku pod numerem 26 zmarła 84-letnia wdowa Apolonia Binder z d. Meier, a w marcu 1940 roku osiedlił się tam robotnik i kamieniarz Albert Staff z Łysin i Helene z d. Mitlewska z Koronowa (niem. Kronthal), pow. Bydgoszcz. Wcześniej mieszkali w Olbrachcicach, a następnie – od 1932 roku – przy placu Kosynierów (niem. Exerzierplatz 2/6). Ich syn Hans Georg był robotnikiem i w marcu 1944 roku powrócił do Wschowy z Hamburga. Robotnikiem był również Otto Staff wymieniony w gronie lokatorów w 1942 roku. Pokoje wynajmowali także: robotnik Erich Bayer i kolejarz Paul Strauchmann oraz wdowa Anna Käbisch z Zamysłowa z córką Berthą (była pokojówką). Do Wschowy przeprowadziły się z Przyczyny Górnerj w 1937 roku i mieszkały kolejno przy ulicy Rzeźnickiej, Wolsztyńskiej i Daszyńskiego (niem. Fleischerstrasse 2, Wollsteinerstrasse 5 i Strasse der S.A. 67). W 1943 roku w budynku osiedlono Marię Kubicką z Tylewic, Hedwigę Nowak i jej matkę, Wilhelminę Kaczmarek z Herne (Nadrenia Północna-Westfalia) oraz urzędnika finansowego Bruno Noaka z Leszna. W lipcu 1944 roku pokój przydzielono przybyłej z Katowic Luizie Schubert z d. Körner i jej dzieciom: Horstowi i Karin.

W lipcu 1945 roku zakład gastronomiczny w kamienicy przy ulicy Wasilewa 26 otrzymał w zarząd restaurator Stefan Apolinarski z Bukówca Górnego. Od października 1946 roku prowadził go samodzielnie, a restauracja nosiła nazwę Obywatelska.

Źródło: „Wschowskie Ulice cz. III. Polskie Przedmieście (2)” Dariusz Czwojdrak, Przemysław Wojciech

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .