Wschowa, Ks. Kostki 14

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica położona przy ulicy ks.Andrzeja Kostki 14 (wcześniej Vorwerkstrasse 459, następnie nr 18) to budynek dwukondygnacyjny, przykryty kalenicowym dachem, podpiwniczony, o czterech osiach okiennych.

Otwór wejściowy usytuowany asymetrycznie – w drugiej osi od prawej krawędzi budynku – poprzedzają trzystopniowe schody. Zachowała się oryginalna stolarka drzwiowa. Drugą kondygnację oddziela od części parterowej gzyms międzypiętrowy, a elewację wieńczy gzyms podokapowy. W połaci dachu znajdują się dwie facjaty. W latach 1835-1863 posesja stanowiła własność młynarza Adolpha Liebelta. Stał tam wówczas murowany, dwukondygnacyjny dom mieszkalny z podwórzem, szachulcowa drewutnia i wiatrak używany przez właściciela. W latach 1895-1902 jako właścicielka występowała wdowa Cäcilie Wehlau, w 1912 roku kupiec Max Gotthelf, a od 1913 roku tokarz Karl Krieger (vel Krüger) z Chemnitz (Saksonia) – we Wschowie mieszkający od kwietnia 1894 roku. Jego pierwsza żona Auguste z d. Pätzold zmarła w czerwcu 1931, po raz drugi ożenił się w 1934 roku z Elisabeth Martą z d. Lindow z Cottbus (Pol. Chociebuż, Brandenburgia). W 1913 roku w budynku założono instalację wodno-kanalizacyjną, w 1925 zaplanowano odświeżenie elewacji o czym świadczy zgoda na ustawienie rusztowania. Prace budowlane prowadzono również w latach 1936-1938. W 1884 roku w budynku mieszkał nauczyciel szkoły realnej dr Kart Thiem i uczeń miejscowego gimnazjum Heinrich Bitter z Klonówca, pow. Leszno (zm. 21.09.1884). W październiku 1914 roku zameldowano siostry Gertrudę i Klarę Klimpel z Witosławia, które we Wschowie przebywały od 1898 roku (przy Vorwerkstrasse 32). W 1942 roku w gronie lokatorów wymieniono robotnicę Marie Jaksch, ucznia Alfonsa Bonka z Łysin i uczennicę Elisabeth Wenską z Siedlnicy. W kwietniu 1944 roku miejsce zamieszkania w kamienicy Krügerów znalazła ewakuowana z Berlina-Schöneberga Witoria Zierrath z d. Mikosch, a w maju tego roku krawcowa Erika Berta Klara Kissner z d. Gebel i Liesbeth Emma Paula Klew z d. Gebel – obie z Nowej Soli (przyjechały z Berlina). Mieszkańcami kamienicy byli również: Paul Gruhl i Berta z d. Neumann z dziećmi – Bertą Hildegardą i Günterem Heinzem.

Źródło: „Wschowskie Ulice. Cz. III. Polskie Przedmieście” Dariusz Czwojdrak, Przemysław Wojciech

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .