Wschowa, Niepodległości 11

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Niepodległości 11 (wcześniej Breitestrasse 779, następnie nr 531) została zbudowana w 1902 r.

Jest to budowla dwukondygnacyjna wzniesiona w układzie kalenicowym, z podpiwniczeniem, o trzech osiach okiennych, zamknięta dachem siodłowym. W części parterowej otwór wejściowy usytuowany asymetrycznie, poprzedzony trzystopniowymi schodami, z zachowaną oryginalną stolarką drzwiową z kratą. Po lewej stroni współczesna witryna lokalu usługowo-handlowego. Między piętrami gzyms kordonowy, a pod otworami okiennymi drugiej kondygnacji gzyms podparapetowy. Otwory okienne obwiedzione prostymi opaskami, środkowe z uszakami. Na krawędziach elewacji i pod gzymsem głównym bonia.

Drogeria Hersela założona została w 1906 roku i nosiła nazwę Pod złotym krzyżem (niem. Drogerie zum goldenen Kreuz). Sprzedawano w niej artykuły medyczne, sanitarne i towary drogeryjne, chemikalia, farby, perfumy, odżywki, oleje, ekstrakty, wina zdrowotne, sole mineralne, leki weterynaryjne oraz aparaty i artykuły fotograficzne. W sklepie wywoływano również filmy i wykonywano odbitki zdjęć.

Źródło: "Wschowskie Ulice część III Polskie Przedmieście" Dariusz Czwojdrak, Przemysław Wojciech

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .