Wschowa, Niepodległości 9

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Budynek położony przy ulicy Niepodległości 9 (wcześniej Breitestrasse 530) zbudowany został w 1880 roku.

Jest to budowla dwukondygnacyjna z podpiwniczeniem, wzniesiona w układzie kalenicowym. Elewacja frontowa o pięciu osiach okiennych, z otworem wejściowym z prawej strony (poprzedzonym trzystopniowymi schodami), z zachowaną oryginalną stolarką drzwiową. W osi centralnej otwór wejściowy do lokalu usługowo-handlowego. Witryny, otwory wejściowe i okienne drugiej kondygnacji obwiedzione profilowanymi opaskami, na piętrze zamknięte prostymi naczółkami. Między piętrami gzyms kordonowy, nad nim gzyms podokienny. Elewację wieńczy gzyms podokapowy, a budynek nakrywa dach dwuspadowy z trzema facjatami.

W 1854 roku właścicielką kamienicy została wdowa Karoline Schroeter, która nabyła ją za 1500 reichstalarów. W 1863 roku należał do niej wzniesiony z cegły dom mieszkalny z ogrodem i budynkiem gospodarczym. W latach 1884-1911 nieruchomość była w posiadaniu blacharza Benno Deichsela i jego drugiej żony Pauline z d. Schultz. Pierwsza – Emma Auguste Elisabeth z d. Linke – zmarła 3 lutego 1882 roku. W 1911 roku nieruchomość odziedziczyła wdowa i dzieci Deichselów: Elisabeth Pauline Emma (ur. 15.08.1884); Bertha Emilie Marie (ur. 17.12.1886) i syn Karl Emil Richard (ur. 07.06.1889). Pauline jako właścicielka występowała do początku lat 40. XX wieku. Od kwietnia 1933 roku mieszkała z nią córka Maria z mężem – emerytowanym konwojentem pocztowym Gustawem Nixdorfem z Dłużca (niem. Langneuendorf), pow. Lwówek Śląski (ślub zawarli 5.07.1919 r.). Nixdorf przyjechał do Wschowy w 1902 roku z Poznania razem z pierwszą żoną Marthą z d. Obst z Gniezna (zm. 23.10.1918) i ponad 20 lat mieszkał przy ulicy Nowej (niem. Neuerstrasse 3) i ulicy ks. Andrzeja Kostki (niem. Hindenburgstrasse 9). W styczniu 1944 roku z Berlina-Oberschöneweide przyjechała starsza z córek Deichsel – Elisabeth.

W 1881 roku lokatorem w kamienicy przy ulicy Breitestrasse 0 był emerytowany kapitan Richard von Oppell. We wrześniu 1938 roku zameldowano tam pomocnika piekarskiego i robotnika Waltera Heinza Fluche z Berlina i jego żonę Blankę z d. Ratajską (ślub zawarli 02.02.1937 r.). Do Wschowy Fluche przyjechał z rodzicami kilka miesięcy po swoim przyjściu na świat – w październiku 1909 roku i przez cały czas mieszkał przy ulicy Słonecznej (niem. Fischerstrasse 11). W październiku 1939 roku w domu Deichselów przebywała Gerda Lange-Unger, a od lutego 1944 roku Margaretha Elisabeth Gertruda Hannemann z d. Krüger z Berlina-Britz d ziećmi: Marią, Dawidem i Gerdem. Przyjechali z Berlina i zatrzymali się u rodziny Nixdorf. W tym samym miesiącu z Berlina-Lichtenberg przyjechała pochodząca z Międzyrzecza (niem. Meseritz), rentierka Elise Karoline Fechner. Także w lutym 1944 roku zakwaterowano wdowę Klarę Schneider z Berlina i Elisabeth Annę Hoffmann ze Starego Objezierza (niem. Klein Wubiser), pow. Gryfin – obie ewakuowane z Berlina. Fechner początkowo mieszkała przy ulicy Kilińskiego (niem. Schuhmacherstrasse 17) u rodziny Barisch.

Źródło: „Wschowskie Ulice cz. III. Polskie Przedmieście (2)” Dariusz Czwojdrak, Przemysław Wojciech

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .