ruiny wozowni - Zabytek.pl

ruiny wozowni

budynek gospodarczy 1. ćw. XVIII w. Zagórz

Zagórz, Klasztorna 32

woj. podkarpackie, pow. sanocki, gm. Zagórz - miasto

Ruiny wozowni są jednym z elementów warownego, monumentalnego założenia kościelno-klasztornego z początku XVIII wieku oraz niemym świadkiem historii zagórskiego Mariemontu.

Historia obiektu

Budynek gospodarczy zw. wozownią został wzniesiony wraz założeniem klasztornym oo. Karmelitów Bosych zapewne w 1 ćw. XVIII w., z fundacji Jana Franciszka Stadnickiego, wojewody wołyńskiego. Usytuowany został w obrębie dziedzińca gospodarczego. Pierwotnie prawdopodobnie był to obiekt dwukondygnacyjny, jednoprzestrzenny, z dwoma arkadowymi wjazdami w ścianach szczytowych. Od strony dziedzińca wewnętrznego posiadał strzelnice na dwóch poziomach, a w zewnętrznym murze tylko na poziomie piętra (w świetle inwentaryzacji z 1962 r. było to siedem okienek strzelniczych). O. Benignus Józef Wanat przypisuje obiektowi także funkcje „woskownika” (pomieszczenia do wyrobu świec), który wykorzystywano także jako stajnię.

Obiekt podobnie jak inne elementy założenia w wyniku zdarzeń losowych, wypadków oraz czynników atmosferycznych ulegał stopniowemu zniszczeniu i zachował się fragmentarycznie. W latach 2011 i 2019 r. został poddany pracom remontowo-konserwatorskim polegającym na zabezpieczeniu murów, wzmocnieniu, uzupełnieniu niezbędnych ubytków z zachowaniem strzępi korony muru.

Opis

Obiekt po remoncie konserwatorskim zachowany jest w stanie trwałej ruiny w obrębie murów obwodowych. Usytuowany przy pn. odcinku obwodowego muru obronnego założenia klasztornego, pomiędzy foresterium a stajnią. Mur obronny stanowi zewnętrzną ścianę budynku.

Obiekt został wzniesiony z kamienia rzecznego z drobnymi elementami z cegły (głównie w obrębie okienek strzelniczych), na rzucie prostokąta, jako jednotraktowy. W zachowanych fragmentarycznie ścianach szczytowych (od wsch. i zach.) czytelne są dawne otwory bramne oraz okienka strzelnicze. W elewacji od dziedzińca znajduje się pięć wąskich okienek strzelniczych.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 15-01-2024 r.

Rodzaj: budynek gospodarczy