obelisk - Zabytek.pl

Zagórz, Klasztorna 32

woj. podkarpackie, pow. sanocki, gm. Zagórz - miasto

Obelisk z figurą Matki Bożej stanowi ważną dominantę zespołu, usytuowaną na górnym tarasie przed fasadą kościoła, a jednocześnie na skrzyżowaniu osi kompozycyjnych monumentalnego założenia kościelno-klasztornego (z pn. na pd. i ze wsch. na zach.).

Historia obiektu

Obelisk ustawiony został zapewne przed ukończeniem budowy założenia oo. Karmelitów, czyli przed 1733 r. Usytuowany został na górnym tarasie uznanym przez niektórych badaczy za rodzaj szańca obronnego wzmocnionego murem oporowym, obecnie zasypanym i nieczytelnym, obsianym trawą. Mur oporowy był otynkowany, w kolorze identycznym jak kolor postumentu pod rzeźbą. Taras, co potwierdziły badania, był również wyłożony kamieniem, pełnił funkcję użytkową – służąc wiernym gromadzącym się licznie zwłaszcza podczas odpustów. Postument na przekazach ikonograficznych z 1922 r. jest zniszczony, lecz jego forma czytelna. Stan ten stopniowo pogarszał się. W roku 2001 obiekt doczekał się odbudowy, stając jednocześnie bazą pod nowo ufundowaną figurę Matki Bożej z Dzieciątkiem na ręku.

Opis

Postument pod figurę usytuowany jest przed fasadą kościoła Karmelitów Bosych, na jej osi wzdłużnej, na owalnym tarasie wyniesionym ponad taras dolny łagodną stromizną od pn., wsch. i pd. Taras porośnięty jest trawą a najbliższe otoczenie obsadzone roślinami ozdobnymi. Do postumentu prowadzi ścieżka od głównej bramy wjazdowej ku świątyni i jednocześnie na taras z postumentem pod figurę Matki Bożej.

Masywny, architektoniczny postument, wzniesiony jest z kamienia i cegły, gładko otynkowany. Założony na rzucie trójkąta, z mocno wysuniętymi w narożach ramionami na kształt pilastrów, wyodrębnionych zwłaszcza w partii cokołu zamkniętego profilowanym gzymsem. Ścianki boczne zarówno cokołu jak i trzonu zdobione są zdwojonymi pilastrami dźwigającymi uproszczone belkowanie z gładkim fryzem oraz gierowanym, wysuniętym gzymsem wieńczącym. W partii głowic, w miejscu typowych wolut półkoliste wprowadzono zgeometryzowane „uszaki”. Na postumencie rzeźba Matki Bożej (2001 r.)

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 25-01-2024 r.