oficyna - Zabytek.pl

oficyna

budynek mieszkalny przełom XVIII/XIX w. Jagodne

Jagodne, 1

woj. lubelskie, pow. rycki, gm. Kłoczew

Oficyna północna została dobudowana do dworu ok.1864 r.w.i pełniła funkcję oficyny kuchennej.

Ze względu na swoje usytuowanie bezpośrednio przy podjeździe, stanowi istotny element architektoniczny reprezentacyjnej części całego założenia dworskiego.

Usytuowanie i opis

Zespół dworski usytuowany jest u zbiegu dróg lokalnych, od pn. zach. otoczony polami, od pd. wsch. sąsiaduje z kompleksem wielkich stawów założonych na rzece Okrzejce. Zakomponowany na osi pn.-pd., po zach. stronie drogi prowadzącej do Okrzei. W części środkowej założenia znajduje się dwór z oficynami otoczony niewielkim parkiem.

Oficyna pozbawiona wyraźnych cech stylowych, usytuowana na przedłużeniu elewacji frontowej dworu, z którym skomunikowana za pomocą wąskiego łącznika. Wzniesiona na planie wydłużonego prostokąta. Układ wnętrza dwutraktowy, początkowo amfiladowy, później częściowo przekształcony. W elewacjach dłuższych umieszczone przybudówki w formie ryzalitów – we frontowej mieściła się pierwotnie kancelaria, w ogrodowej – spiżarnia. Wejścia do oficyny znajdują się w elewacji frontowej i ogrodowej oraz w pn. ścianie szczytowej. Oficyna murowana z cegły i otynkowana, nakryta dachem dwuspadowym; ryzality również pod daszkami dwuspadowymi pokrytymi papą. Elewacje wzdłużne wieloosiowe, gładkie, pozbawione detalu architektonicznego, przeprute prostokątnymi otworami drzwiowymi i okiennymi zaopatrzonymi w tradycyjną stolarkę okienną w formie dwuskrzydłowych, sześciokwaterowych okien. Wewnątrz brak dawnego wystroju i wyposażenia.

Historia

Początki zespołu dworskiego w Jagodnem sięgają XVI-XVII w., kiedy znajdował się tu niewielki folwark należący do dóbr Kłoczew, będących w posiadaniu rodu Samborzeckich, następnie Leśniowolskich, a od k. XVII w. Cieciszowskich, którzy mieli tu swoją główną siedzibę. W 1729 r. w dworze Jagodzińskim odbył się chrzest Antoniego Cieciszowskiego, późniejszego senatora Rzeczypospolitej – zapewne był to już zachowany do naszych czasów drewniany dwór, który mógł zostać wzniesiony jeszcze w końcu XVII lub na pocz. XVIII w. Po bezpotomnej śmierci Antoniego Cieciszowskiego (w 1792 r.), dobra przeszły na własność ciotecznego brata Augustyna Szydłowskiego, a następnie jego potomków. Własnością tej rodziny były do czasu II wojny światowej.

W 3. ćw. XIX w. Edward Szydłowski (ojciec) zmodernizował dwór i ok. 1864 r. dobudował do niego dwie murowane oficyny – do prawej (pn.) przeniesiono kuchnię, która pierwotnie mieściła się w pn.-wsch. narożniku dworu. Tu znajdowały się też mieszkania służby dworskiej. Po wojnie w budynku dworu umieszczono szkołę, obecnie jest to własność prywatna. Dwór i park udostępniane są jako miejsce spotkań, szkoleń itp. Oficyna wykorzystywana jest nadal do celów mieszkalnych.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 06-04-2020 r.