kuźnia - Zabytek.pl

kuźnia

architektura przemysłowa przełom XVIII/XIX w. Jagodne

Jagodne, 5

woj. lubelskie, pow. rycki, gm. Kłoczew

Zespół dworski ukształtowany w obecnej formie w XVIII – XIX w.wyróżnia się interesującymi walorami przestrzenno-krajobrazowymi.

Na jego terenie znajduje się drewniany dwór z pocz. XVIII w. otoczony parkiem, kilka budynków gospodarczych zgrupowanych wokół podwórza folwarcznego oraz kuźnia położona przy drodze, naprzeciwko bramy wjazdowej do parku.

Usytuowanie i opis

Zespół dworski usytuowany jest u zbiegu dróg lokalnych, od pn. zach. otoczony polami, od pd. wsch. sąsiaduje z kompleksem wielkich stawów założonych na rzece Okrzejce. Założenie dworskie i folwarczne zakomponowane jest na osi pn.-pd., po zach. stronie drogi prowadzącej do Okrzei. Po wsch. stronie drogi, naprzeciwko wjazdu na teren parku, usytuowana jest kuźnia, a za nią stawy.

Kuźnia jest niewielkim budynkiem wzniesionym na planie prostokąta, z arkadowym podcieniem od frontu. Murowana z głazów narzutowych i cegły, częściowo otynkowana. Nakryta dachem dwuspadowym pod eternitem (pierwotnie pod gontem). Elewacja frontowa poprzedzona podcieniem otwartym trzema półkolistymi arkadami ku drodze i dwiema na boki. Szczyt frontowy oddzielony fryzem z cegieł ustawianych na kant; w szczycie triforium składające się z półkoliście zamkniętego okna flankowanego blendami. W elewacjach bocznych umieszczone niewielkie, zamknięte półkoliście okienka. Na szczególne plastyczne walory elewacji wpływa zestawienie powierzchni otynkowanych z surowymi głazami narzutowymi.

Historia

Początki zespołu dworskiego w Jagodnem sięgają XVI-XVII w., kiedy znajdował się tu niewielki folwark należący do dóbr Kłoczew, będących w posiadaniu rodu Samborzeckich, następnie Leśniowolskich, a od k. XVII w. Cieciszowskich, którzy mieli tu swoją główną siedzibę. Do naszych czasów zachował się drewniany dwór pochodzący z k. XVII lub pocz. XVIII w. Przez cały XIX w., aż do do czasu II wojny światowej majątek był w posiadaniu rodziny Szydłowskich. W ostatniej ćw. XIX i zapewne na pocz. XX w. Edward Szydłowski (syn) wzniósł tu szereg budynków folwarcznych, których część zachowała się do dziś – w tym murowana kuźnia. Po II wojnie światowej w dworze mieściła się szkoła, a zabudowania folwarczne użytkowało Państwowe Gospodarstwo Rolne.

Obecnie dawny zespół dworski jest własnością prywatną; dwór i park są udostępniane osobom z zewnątrz jako miejsce spotkań, szkoleń itp.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 15-04-2020 r.