dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1900 r. Zwierzyniec

Zwierzyniec, Browarna 2

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Zwierzyniec - miasto

Dzwonnica zrealizowana w 1919 r.w związku z erygowaniem parafii zwierzynieckiej.Stanowi niezbędne dopełnienie zespołu sakralnego.

Skontrastowana z barokowym kościołem formą i materiałem, tworzy malowniczy zespół architektoniczny i krajobrazowy.

Historia obiektu

Miejscowość od początku powstania w pod koniec XVI w. należała do parafii w Szczebrzeszynie. Po odzyskaniu niepodległości, w roku 1919 została erygowana parafia w Zwierzyńcu, a barokowy kościół pw. św. Jana Nepomucena, pełniący pierwotnie rolę prywatnej kaplicy Zamoyskich, stał się świątynią parafialną. W tym samu roku została zbudowana drewniana dzwonnica jako konieczne uzupełnienie programu funkcjonalnego parafii.

Pod koniec lat 80. XX w. obiekt przeszedł gruntowny remont. Przy zastosowaniu tego samego materiału (drewna) wymieniono wówczas większość elementów konstrukcyjnych. Podczas prac rozbiórce uległo, istniejące obok dzwonnicy, drewniane podwyższenie służące do odprawiania mszy polowych i ambona.

Opis obiektu

Dzwonnica zlokalizowana jest w granicach tzw. cmentarza przykościelnego, przed mostem prowadzącym na wyspę, na której znajduje się kościół.

Obiekt posadowiony jest na murowanym fundamencie, otynkowanym zaprawą cementową. Przestrzeń między murami fundamentowymi wybrukowana płytami betonowymi. Konstrukcja dzwonnicy słupowo-ramowa z drewna iglastego. Obiekt dwukondygnacyjny. Dolna kondygnacja oszalowana w układzie pionowym, z dekoracyjnym fryzem lambrekinowym pod okapem, a w poziomie podwaliny z listwą okapową odcinającą szalunek od poziomej deski cokołowej.

W elewacji północnej i południowej małe, prostokątne, czteropolowe okienka krosnowe. W elewacji zachodniej drzwi deskowe. Druga kondygnacja otwarta, oparta na czterech słupach, wzmocnionych od góry łukami (pełniącymi konstrukcyjną funkcję mieczów). Na dole, między słupami, rozpięta drewniana, ażurowa balustrada. Podłoga biała z desek iglastych. W górnej ramie trzy belki do zawieszenia dzwonów. Dach czteropołaciowy, kryty gontem.  W zwieńczeniu dachu wieżyczka wsparta na czterech słupkach, przykryta czteropołaciowym daszkiem zwieńczonym krzyżem. Krawędzie obu dachów obwiedzione dekoracyjnymi listwami lambrekinowymi.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz

Autor noty: Piotr Mazur, OT NID w Lublinie, 24.10.2023 r.