Stare Miasto w Zamościu - Zabytek.pl

Zamość

woj. lubelskie, pow. m. Zamość, gm. Zamość-gmina miejska

Zamość jest wyjątkowym w skali Europy Centralnej przykładem wcielenia w życie włoskich teorii renesansowego "miasta idealnego".

Ośrodek powstał jako prywatna inicjatywa Jana Zamoyskiego, a jego forma jest efektem konsekwentnej realizacji planu, który we współpracy z fundatorem opracował znakomity włoski architekt Bernardo Morando. Ten XVI-wieczny ośrodek wyróżnia powiązanie różnych funkcji: zespołu miejskiego, rezydencji właściciela oraz fortecy. Warto również podkreślić oryginalność zamojskiej architektury, która łączy wpływy włoskie z tradycją lokalną.

Dla ekonomicznego rozwoju miasta duże znaczenie miała lokalizacja na szlaku  handlowym łączącym zachodnią i północną część Europy z Morzem Czarnym. W Zamościu, który z założenia był otwarty dla przedstawicieli wielu narodów, panowała duża tolerancja, której materialnym świadectwem są świątynie różnych religii. Niezwykle istotnym komponentem założenia jest również Akademia Zamoyska, będąca przejawem zainteresowania, z jakim w Polsce spotkały się społeczne i kulturalne idee Odrodzenia.

Zbudowany na "surowym korzeniu", jednorodny stylowo renesansowy ośrodek zachował kluczowe komponenty układu urbanistycznego, w tym osie kompozycyjne i funkcjonalne oraz rozplanowanie ulic i placów, wraz z zabudową. Do czasów współczesnych przetrwały najważniejsze realizacje, do których oprócz wspomnianych świątyń i Akademii, zaliczyć należy m.in. rezydencję fundatora, ratusz oraz charakterystyczny system fortyfikacji.

Stare Miasto w Zamościu zostało wpisane na Listę światowego dziedzictwa w 1992 r., podczas 16.  sesji Komitetu Światowego Dziedzictwa w Santa Fe (dec. CONF 002 X.A).

Wpisu dokonano na podstawie kryterium IV:

Kryterium IV:

Zamość jest wyjątkowym przykładem miasta renesansowego zaprojektowanego w końcu XVI w., które zachowało swoje oryginalne rozplanowanie, fortyfikacje oraz dużą liczbę ważnych budynków, łączących włoskie i środkowo - europejskie tradycje budowlane.

Oprac. na podstawie materiałów NID, 30-11-2015 r.

Rodzaj: kulturowy