kamienica mieszczańska - Zabytek.pl

kamienica mieszczańska

kamienica 1929 r. Zamość

Zamość, Pereca 4

woj. lubelskie, pow. Zamość, gm. Zamość

Ciekawy przykład architektury mieszczańskiej z lat 20.XX w.Zlokalizowana w obrębie Starego Miasta wpisanego na listę UNESCO, nie poddawana większym zmianom czy przebudowom poza doraźnymi remontami, zachowała oryginalne elementy wystroju kamieniarskiego z okresu jej powstania.

Historia

Kamienica zbudowana w 1929 r. dla rodziny Lipczyńskich, na działce wtórnie wydzielonej z pn. odcinka ul. Greckiej, nigdy wcześniej nie zabudowanej. Zachowana  bez większych zmian i przekształceń. W 1976 r. przeprowadzono gruntowną rewaloryzację budynku: remont wnętrz, elewacji, częściowa wymiana stolarki okiennej i drzwiowej. W 2002 r. wymieniono pokrycie dachowe.

Opis

Kamienica położona w obrębie Starego Miasta, w kwartale zwartej zabudowy ograniczonym ulicami Pereca, Bazyliańską, Zamenhofa i Łukasińskiego. Kamienica w zwartej zabudowie, frontem zwrócona na południe do ulicy Pereca. Założona na planie prostokąta, czterokondygnacyjny od frontu i trzykondygnacyjny w części tylnej, podpiwniczona. Układ wnętrza wielodzielny, dwutraktowy, trakty rozdzielone korytarzami, na osi traktu frontowego sień, w trakcie tylnym klatka schodowa.  Kamienica wzniesiona z cegły, otynkowana, przykryta dachem jednospadowym pobitym blachą. Elewacja południowa, od frontu, czterokondygnacyjna, 5 – osiowa, z regularnie rozmieszczonymi oknami trójdzielnymi dziewięciopolowymi i prostokątnym wejściem na osi przyziemia. Parter w formie cokołu boniowany i oddzielony od wyższych kondygnacji gzymsem. Poziomy pięter ujęte w narożach szerokimi i gładkimi pasami muru., w osiach między oknami mur pokryty pionowymi żłobkami. Budynek zwieńczony rodzajem szerokiej i gładkiej ścianki attykowej. Elewacja północna tylna trzykondygnacyjna, 7-osiowa, z wejściem w przyziemiu i balkonem z kutą balustradą na trzeciej kondygnacji, pozbawiona podziałów i detalu architektonicznego. Na jej obu skrajnych osiach duże kwadratowe okna, na osiach wewnętrznych małe okienka prostokątne. W piwnicach i w pozostałych pomieszczeniach wyższych kondygnacji stropy płaskie. We wnętrzu (dolny podest klatki schodowej i część łazienek) zachowane pozostałości oryginalnych dwubarwnych posadzek ceramicznych.

Dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID w Lublinie, 04-06-2018 r.