Wschowa, Pocztowa 4

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Budynek przy ulicy Pocztowej nr 4/6 (wcześniej Nonnenstrasse 310/311, następnie nr 4/6) jest budowlą dwukondygnacyjną, dwutraktową, przykrytą dachem kalenicowym z lukarną.

Elewacja frontowa ośmioosiowa. Otwory okienne w prostych opaskach. Otwory drzwiowe okolone profilowanymi opaskami z uszakami i kluczem. Podział horyzontalny elewacji zaznaczono gzymsem pośrednim, podokiennym drugiej kondygnacji i wieńczącym. Nad otworami drzwiowymi – pomiędzy gzymsami – prostokątne wnęki. Zachowana stolarka drzwiowa pochodzi z czasu budowy.

W 1801 r. znajdowały się w tym miejscu trzy budynki mieszkalne oznaczone numerami 273-274-275. Należały do rodzin Hübner, Hoffmann i Cundisius. W 1850 r. planowano wyburzenie frontowej, wykonanej z drewna ściany domu nr 310 i postawienie w jej miejsce murowanej. W 1864 r. budynek nr 311 stanowił własność mistrza rzeźnickiego Kliema. Obiekt przeznaczony dla ewangelickiego duchownego (niem. Pfarrhaus), wzniesiono w 1886 r. W 1906 r. na jego zapleczu zbudowano pralnię, a w 1914 r. doprowadzono instalację wodną i kanalizację oraz dobudowano pomieszczenia sanitarne – łazienkę i toalety. Projekt częściowej przebudowy pastorów ki opracowany przez budowniczego E. Kirste pochodzi z 1926 r. W tym samym roku rada parafialna zleciła odnowienie i pomalowanie elewacji, drzwi wejściowych i stolarki okiennej. W 1927 r. zbudowano ogrodzenie od strony Promenady (ul. Ks. Rogalińskiego), a w 1940 r. mur z bramą przejazdową od strony ulicy Pocztowej.

W 1906 i 933 r. nieruchomość określano jako własność kościelną (niem. Pastorengrundstück, Pfarrergrundstück), a w pierwszej połowie lat 40. XX w. jako Altstädtische Kirchen Gemeinde. W latach 1910-1945 mieszkał tam pastor (niem. Oberpfarrer) Erich Stiller z Bydgoszczy z żoną Elisabeth z d. Lüder (pochodziła z Magdeburga). Do Wschowy przyjechali 1 lutego 1910 r. z Gniewkowa (niem. Argenau) w pow. Inowrocławskim. W 1942 r. usługiwała im gospodyni Frieda Reimann. W sierpniu 1943 r. zamieszkał u Stillerów pastor Eugen Vogel z Kępna i jego żona Olga z d. Schwarz. Przeprowadzili się z Berlina Licherfelde.

W 1886 r. pod numerem 6 mieszkał sortowacz cygar Ernst Neumann z żoną Auguste z d. Winterfeld. W latach 1938-1944 lokatorem był kapitan Robert Otto Oskar Hauschild z Krotoszyna. Mieszkał z żoną Felizie z d. Lidecke z Wesermünde (dawne miasto w prowincji Hanower) i czworgiem dzieci: Helgą, Christą, Ewą i synem Udo. Rodzina przyjechała z Wrocławia. Od kwietnia 1944 r. jako służąca pracowała u nich Klara Wasińska z Siedlnicy.

Źródło: „Wschowskie Ulice. Cz. II. Polskie Przedmieście (1)” Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .