Wschowa, Bohaterów Westerplatte 6

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Bohaterów Westerplatte 6 (wcześniej Steinweg nr 318, następnie nr 12) jest dwukondygnacyjnym, podpiwniczonym budynkiem przykrytym dachem siodłowym z dwiema lukarnami.

Elewacja frontowa pięcioosiowa, rozczłonkowana poziomo gzymsami działowym i podokiennym (w osi środkowej ozdobiony fryzem kostkowym) oraz gzymsem głównym. Otwory okienne drugiej kondygnacji okolone profilowanymi opaskami i zamknięte prostymi naczółkami. Boniowane lizeny w narożach budynku. W 1885 roku posesja należała do rodziny Kronheim. W latach 1895-1920 była w posiadaniu mistrza kuśnierskiego Augusta Schäfera i Berthy z d. Linke, a następnie kuśnierza Alfreda Schäfera. Około 1920 roku nieruchomość kupił właściciel kina Fritz Heintze (vel Heinzel). Po jego śmierci kamienicę odziedziczyła żona – Anna z d. Letzel z Nowej Rudy (niem. Neurode). Jej drugi mąż – kupiec Max Tost pochodził z Amberg w Bawarii. We Wschowie został zameldowany dwa dni po ślubie, 27 czerwca 1923 roku. Przyjechał z Berlina Charlottenburga. Do 1945 roku prowadzili sklep z wyrobami cukierniczymi. W 1888 roku lokatorką była niezamężna krawcowa Anna Stritzke. W latach 1927-1945 służącą i pokojówką była Johanna Kassler z Czerniny, pow. Góra (we Wschowie od 1900 r.). W kwietniu 1929 r. zmarła pod tym adresem Anna Brausendorf z d. Siebert, a 9 sierpnia 1930 r. jej mąż August – starszy konwojent pocztowy (niem. Oberpostschaffner). Ekspedientką w sklepie Tostów w latach 1934-1945 była Marta Ludwig z Nowej Rudy (niem. Neurode). W tym samym okresie zameldowana była niezamężna Marie Matzke z Wincentowa i Berta Helena Schäfer, córka poprzednich właścicieli kamienicy.

W drugiej połowie lat 40. XX wieku w budynku działała pracownia krawiecka Czesława Sierpowskiego z Leszna. W 1946 r. zatrudniał dwóch pomocników i jednego ucznia.

Źródło: „Wschowskie Ulice. Cz. II. Polskie Przedmieście (1)” Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .