dom

budynek mieszkalny 1890 r. Wschowa

Wschowa, Kilińskiego 8

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Kilińskiego nr 8 mieściła drogerię Marii Scheligi - Seifen-Lichte & Perfumerie Handlung; Perfumerien-Toilette-Artikel-Seifen-Lichte (wymieniona jeszcze w 1941 r.) gdzie mieszkała wspólnie z siostrą Ottilie.

Podczas I wojny światowej i w okresie międzywojennym obie kobiety angażowały się w działalność kilku katolickich stowarzyszeń: Sodalicji Mariańskiej (Marien Verein), Katolickiego Stowarzyszenia Kobiet (Katholischer Frauenbund) i Stowarzyeszenia św. Agnieszki (St. Agnes Verein). Wcześniej właścicielem budynku był destylator Rothe (18857 r.), następnie ich ojciec-sukiennik i mistrz tkacki Heinrich Scheliga (zm. 1920 r.) oraz jego żona Franciszka d.d. Polaczek (zm. 1922 r.) oraz ich brat – właściciel drukarni Leopold Scheliga (wyemigrował do Sao Paulo w Brazylii). W 1899 r. lokatorami byli m.in. wdowiec Samuel Lachmann i jego syn, kancelista oraz pomocnik biurowy Benno Lachmann. W 1937 r. mieszkała tam Marta Nitsch z Dębowej Łęki, a w 1943 r. Maria Grzelczyk. Po II wojnie światowej przez wiele lat swoją siedzibę miał tam zarząd PAX-u, a do 2015 r. „Civitas Christiana”. Działał tam także sklep i księgarnia „Veritas”. Na bocznej elewacji można podziwiać wykonany z piaskowca portal z 1742 r.

Źródło: "Wschowskie Ulice. Cz. I. Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .