Wschowa, Rynek 3

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Rynek nr 3 w latach 1875 - 1877 była w posiadaniu żydowskiego spedytora Karla Theomina i jego żony Fanny d.d.

Sarner. W 1894 r. stanowiła własność żydowskiego kupca Georga Adolfa Auerbacha i jego żony Flory d.d. Brodek. Jeszcze przed końcem XIX w. nieruchomość przeszła na własność Fritza Puchera. W 1903 r. budynek był w posiadaniu kolejnego członka społeczności żydowskiej, kupca Samuela Schockena (wraz z żoną Berthą d.d. Lachmann - po raz pierwszy odnotowani zostali pod tym adresem już w 1985 r.). W latach 1907-1916 nieruchomość ponownie należała do G.A. Auerbacha. W 1920 r. swój sklep prowadził tam żydowski kupiec Otto Cohn. W 1925 r. czynny był tam skład kapeluszy Klary Webs. Kolejnym właścicielem był kupiec Julius Raschke, a w 1928 r. jego spadkobiercy. W latach 40. i 50. XX w. działał tam zakład elektro-mechaniczny Juliana Szulczyńskiego, następnie sklep warzywniczo-owocowy.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I. Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .