dom

kamienica przełom XVIII/XIX w. Wschowa

Wschowa, Rynek 5

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

W kamienicy nr 5 (wcześniej nr 9 i 10, następnie nr 5/6, obecnie Rynek nr 5 i nr 6 znajdował się dom handlowy prowadzony przez Hermanna Rudolpha Böhmera.

W zachowanych źródłach kartograficznych jako właściciel występował od 1916 r. Handlował m.in. towarami manufakturowymi, konfekcją, tkaninami, firanami, obrusami, kocami i bielizną. W 1941 r. sklepem zarządzał jego syn Herbert oraz wdowa po Hermannie, Hulda d.d. Simon. Jedyną lokatorką była w tym czasie wowa Pauline Hannert. W październiku 1944 r. zamieszkała z nimi służąca Margareta Sadler d.d. Kowalewska z Magdeburga, a w grudniu Hedwiga Przekurt d.d. Wieloch, która przyjechała z Darmstadtu. Po 1945 r. w kamienicy prowadzona była restauracja. W latach 70-, 80- i 90. XX w. mieścił się tam sklep odzieżowy i zabawkarski Dom Dziecka.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I. Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .