dom

budynek mieszkalny XVII w. Wschowa

Wschowa, Kilińskiego 2

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Kilińskiego nr 2 została wzniesiona pod koniec XVII w.w stylu barokowym.

Jest to budynek piętrowy, z drugim piętrem w szczycie i sienią od strony ul. Kilińskiego. Sień sklepiona została kolebkowo z lunetami, w pozostałych pomieszczeniach znajdują się sufity. Elewacja frontowa budynku, szczytowa, trójosiowa, w narożach została ozdobiona pasami boniowań wykonanych w tynku. Dwustrefowy szczyt rozczłonkowano trzema uproszczonymi pilastrami i wykreślono linią falistą, wieńcząc go piramidką i dwoma wazonami. Nad linią okien pierwszego piętra znajdował się kartusz z przedstawieniem "Oka opatrzności". W wejściu od ul. Kilińskiego i w wejściu do piwnic zachowały się żelazne drzwi okute skośnymi kratami.

W 1892 r. czynną na parterze restaurację "Gambrinus" prowadził młynarz i szynkarz Hugo Rossel. Znajdowały się w niej dwa pomieszczenia dla gości. W 1916 r. restauracja, pod zmienioną nazwą "Altdeutsche Bierstube", była w posiadaniu niejakiego Lierscha. Do 1920 r. prowadził ją Richard Heinze z Olbrachcic, a następnie szynkarz Otto Wilde i Wilhelm Brasch. Po 1945 r. wejście od strony rynku zamurowano, a pomieszczenia piwiarni zaadoptowano na mieszkanie.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .