Wschowa, Rynek 2

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ulicy Rynek nr 2, w drugiej połowie XIX w.stanowiła własność rodziny Hielscher.

W 1984 r. właścicielem nieruchomości był kupiec Artur Thiede. Jeszcze w 1916 r. szyld na budynku informował, że w należącym do niego sklepie z towarami kolonialnymi prowadzi się sprzedaż hurtową i detaliczną (Colonialwaaren en gro & en detail). W 1928 r. sklep o tym samym profilu prowadził kupiec Max Geisler (zm. 1930 r.), a w latach 30. I 40. XX w. kupiec Karl Mosler, zajmujący się także handlem winem i spirytualiami. W księdze adresowej z 1941 r. obok Karla wymieniono także Wilhelma Moslera z Sudzic k. Raciborz, a w księdze meldunkowej jego żonę Marię d.d. Otto. Po II wojnie światowej w budynku otwarto Miejską Bibliotekę Publiczną. W latach 70. XX w. czynny był tam sklep radiowo-telewizyjny. W części kamienicy od strony miejskiego szaletu znajdowała się kasa i poczekalnia PKS.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I. Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .