kaplica Grób Chrystusa - Zabytek.pl

kaplica Grób Chrystusa

kaplica 1865 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplica jest jedną z czterech końcowych stacji służących rozważaniom Męki Pańskiej. Usytuowana jest na wzgórzu zw. Golgotą. Wyróżnia się spośród kalwaryjskich kaplic arkadowaniem w obrębie prezbiterium, nawiązującym wyraźnie do kaplicy Grobu Bożego z Jerozolimy.

Kaplica została wzniesiona w 1865 r. staraniem o. Innocentego Nycza. Była kilkakrotnie remontowana.

Opis obiektu

Kaplica usytuowana jest na pn.-zach. od założenia klasztornego, w zespole kaplic „Grupy Ukrzyżowania”, na wzgórzu zw. Golgotą, z elewacją frontową zwróconą ku wschodowi, w bezpośrednim sąsiedztwie dwóch rzeźb na wysokich cokołach: Chrystusa i Marii Magdaleny.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta z nieco węższym prezbiterium, przeznaczonym na „Grób Chrystusa”. Przykryta jest dachem dwuspadowym z wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą baniastym hełmem i krzyżem oraz wielospadowym daszkiem o obniżonej kalenicy nad prezbiterium, (pokrycie z blachy ocynkowanej). Naroża kaplicy zaokrąglone. Elewacje ujęte zdwojonymi pilastrami na cokołach, wspierającymi proste belkowanie zamknięte profilowanym gzymsem podokapowym. W elewacji frontowej wejście zamykane metalowymi drzwiami dwuskrzydłowymi. W ościeżach wejścia głównego otwór z zaporą po dawnych drzwiach drewnianych. W szczycie nad wejściem koliste okienko. W pd. elewacji bocznej półkoliste okno w opasce, z wielokwaterową ślusarką. W pn. elewacji bocznej wejście z metalowymi drzwiami, nad którym półkoliste nadświetle. Elewacje prezbiterium rozczłonkowane półkolumnami dźwigającymi półkoliście zamknięte arkady. Tamże od pd. strony kolejne wejście do wnętrza. Prezbiterium z grobem i figurą martwego Chrystusa oddzielone od nawy metalową kratą, wyłożone posadzką z czarnych i białych płytek ceramicznych. Na ścianach dekoracje malarskie, płaski strop ozdobiony przedstawieniem Zmartwychwstałego Chrystusa. Posadzka wybrukowana kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 16-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana