kapliczka Wywyższenie Marii na Najwyższą Godność po Bogu - Zabytek.pl

kapliczka Wywyższenie Marii na Najwyższą Godność po Bogu

architektura sakralna 1860 - 1875 Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kapliczka stanowi integralny element zespołu kalwaryjskich kaplic i miejsce rozważań w trakcie nabożeństw poświęconych Marii, na tzw. „dróżkach” Matki Bożej Bolesnej.

Historia obiektu

Kapliczka została wzniesiona w 1865 r. staraniem o. Innocentego Nycza. Była kilkakrotnie remontowana.

Opis

Kapliczka usytuowana jest na pn.-zach. od zespołu klasztornego, przy drodze prowadzącej z Kalwarii do Huwnik, ku zespołowi kaplic na wzniesieniu zw. Golgotą.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie zbliżonym do kwadratu, jako jednokondygnacyjna, na niskim cokole. Przykryta jest dachem trójspadowym z sześcioboczną wieżyczką zwieńczoną iglicowym hełmem i krzyżem (pokrycie z blachy ocynkowanej). W elewacji frontowej skierowanej na pd. półkoliście zamknięty otwór wejściowy zamykany bramką z metalowych prętów. Pozostałe ściany bez przepruć, wszystkie ujęte są dekoracją ramową, zwieńczone profilowanym gzymsem okapowym. We wnętrzu wisi obraz olejny na płótnie „Wywyższenie Marii na najwyższą godność po Bogu”. Posadzka wybrukowana została kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 19-02-2024 r.

Rodzaj: architektura sakralna