kaplica Zdjęcie z Krzyża - Zabytek.pl

kaplica Zdjęcie z Krzyża

kaplica 1865 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplica jest jedną z czterech końcowych stacji służących rozważaniom Męki Pańskiej. Usytuowana jest na wzgórzu zw. Golgotą, integralnie powiązana z sąsiednimi kaplicami pod względem formalnym i ideowym.

Kaplica została wzniesiona w 1865 r. staraniem o. Innocentego Nycza. Była kilkakrotnie remontowana.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pn.-zach. od założenia klasztornego, w zespole kaplic „Grupy Ukrzyżowania”, na wzgórzu zw. Golgotą, z elewacją frontową zwróconą ku wschodowi.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta, jako jednokondygnacyjna. Kryta jest dachem dwuspadowym, z wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą iglicowym hełmem i krzyżem (pokrycie z blachy ocynkowanej). Elewacje artykułowane ramowaniem z wyodrębnionymi w narożach obiektu cokołami, zamknięte  wysuniętym gzymsem wieńczącym. Do wnętrza prowadzi wejście usytuowane od wsch., zamykane metalowymi drzwiami dwuskrzydłowymi. W szczycie nad wejściem okulus. W elewacjach bocznych ostrołukowe okna z wielokwaterową ślusarką ujęte prostymi opaskami. We wnętrzu na tle ściany zach. rzeźba Piety – Matki Bożej z Synem na kolanach ustawiona na drewnianej mensie. Kaplica kryta jest płaskim stropem i wybrukowana kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 16-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana