kaplica św. Rafała - Zabytek.pl

kaplica św. Rafała

kaplica 1829 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Jedna z największych kubaturowo i pierwsza na „dróżkach” kalwaryjskich, w której wierni otrzymują od Patrona błogosławieństwo na dalszą drogę. W niej znajduje się jeden z nielicznie zachowanych elementów wcześniejszej kaplicy – kamienny portal z napisem fundacyjnym i datą 1829.

Historia obiektu

Kaplica została ufundowana w 1869 r. staraniem o. Karola Burdzińskiego. Wzniesiona  w pobliżu starszej z 1829 r., z której zachował się tylko kamienny, rzeźbiony portal, wykorzystany ponownie i osadzony w fasadzie nowej kaplicy. Remontowana była zewnątrz w 1934 r. z inicjatywy i staraniem asysty z Przemyśla (jej członkowie złożyli na jej odnowienie 300 zł) oraz w latach 60. XX w. Po raz kolejny prace zarówno przy architekturze jak i przy wystroju i wyposażeniu wnętrza wykonane zostały w latach 2019-2020.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pd.-zach. od założenia klasztornego, na wysokości Domu Pielgrzyma, przy drodze prowadzącej z Kalwarii do Pacławia. Elewacją frontową zwrócona ku wschodowi, otoczona drzewami i poprzedzona dość obszernym placem dla wiernych.

Została ona wymurowana z cegły i otynkowana, w późniejszym okresie obłożona kamienną okładziną w partii cokołu. Założona jest na rzucie zbliżonym do kwadratu z wyodrębnioną nieco węższą, zamkniętą półkoliście absydą. Przykryta dachem dwuspadowym z ośmioboczną wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą cebulastym hełmem i krzyżem. Nad absydą dach z nieco obniżoną kalenicą. Pokrycie z blachy płaskiej, ocynkowanej. Elewacje jednoosiowe, ujęte w zaokrąglonych narożach pilastrami wspierającymi gładkie belkowanie i wysunięty gzyms wieńczący. We frontowej prostokątny otwór wejściowy na osi z metalowymi drzwiami dwuskrzydłowymi, ujęty kamiennym portalem (z wcześniejszej kaplicy) ozdobionym motywem astragalu oraz stylizowanych liści. Na górnej belce naproża zachował się napis fundacyjny i data 1829. Powyżej balkon z ażurową, kutą balustradą. Na balkon prowadzą wewnętrzne schody drewniane, z prostokątnym wejściem. Drugie wejście do kaplicy usytuowane na osi elewacji pn., zamykane metalowymi drzwiami jednoskrzydłowymi. Nad nimi okno analogiczne jak w elewacji pd. Ściany absydy bez podziałów architektonicznych i przepruć. Ślusarka okienna wielokwaterowa. We wnętrzu ołtarz drewniany, architektoniczny z wizerunkiem patrona. Na sklepieniu malowidło ze sceną Matki Bożej pośród obłoków, a na ścianach dekoracja ornamentalna i ramowa.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 10-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana