kaplica Ukrzyżowanie - Zabytek.pl

kaplica Ukrzyżowanie

kaplica 1864 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplica jest największą, najbardziej okazałą spośród kaplic „Grupy Ukrzyżowania” na wzgórzu zwanym Golgotą, z wyobrażeniem tegoż wzgórza na elewacji frontowej. Jednocześnie stanowi dominantę architektoniczną w malowniczym krajobrazie północnej części Kalwarii.

Historia obiektu

Kaplica została wzniesiona w 1870 r. wg projektu Wejwody (?) z Przemyśla, dzięki fundacji mieszkańca Łaszkowiec Józefa Gromnickiego. Remontowana była w 1935 r., w obrębie dachu prace ciesielskie prowadził Jan Zabłotny, robotnik klasztorny, a prace blacharskie Choma z Husakowa. W latach 60. XX w. w trakcie remontu generalnego wprowadzono balkon na ścianie pd. z wejściem po schodkach od wnętrza, zamalowano częściowo malowidła w kaplicy i przemalowano przedstawienie „Golgoty” na ścianie frontowej. W 2019 r. rozpoczął się remont kaplicy wraz z konserwacją polichromii na fasadzie. W kolejnych latach odsłonięta została i poddana pełnej konserwacji pierwotna dekoracja malarska we wnętrzu.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pn.-zach. od założenia klasztornego, na wzgórzu zw. Golgotą  pomiędzy kaplicami: Zdjęcia z Krzyża i Obnażenia z szat Pana Jezusa.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta z węższym nieco prezbiterium. Nawa i prezbiterium są tej samej wysokości, lecz kryte odrębnymi dachami dwuspadowymi, z ośmioboczną cebulastą wieżyczką na ich styku, z ażurową latarnią nakrytą cebulastą kopułką zwieńczoną krzyżem. Pokrycie dachu stanowi blacha ocynkowana. Elewacje ujęte są pilastrami wspierającymi wysunięty gzyms podokapowy oraz ćwierćkolumnami w narożach. Gzymsem ujęty jest również trójkątny przyczółek z kolistym oknem w polu. W elewacji frontowej z głównym wejściem pośrodku, nad którym wyodrębniono obszerną wnękę zamkniętą łukiem segmentowym, z malowidłem na tynku przedstawiającym „Golgotę”. W elewacjach bocznych nawy i prezbiterium, w osiach środkowych znajdują się okna z wielokwaterową ślusarką, w nawie pod oknami wejścia boczne do kaplicy, od pd. dodatkowo balkon ujęty metalową, ażurową balustradą, dostępny po schodkach we wnętrzu. Wyposażenie stanowią drewniany ołtarz główny z krucyfiksem, ołtarzyk boczny z figurą „Ecce Homo” oraz obraz z przedstawieniem Zdjęcia z krzyża Pana Jezusa. Ściany ozdobione są dekoracją malarską o motywach roślinnych i geometrycznych, a sklepienie przedstawieniem Chrystusa Dobrego Pasterza.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 19-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana