kapliczka Wywyższenie Marii nad Świętych - Zabytek.pl

kapliczka Wywyższenie Marii nad Świętych

architektura sakralna 1860 - 1875 Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kapliczka stanowi integralny element zespołu kaplic i kapliczek kalwaryjskich, należy do grupy kaplic z „dróżek” Matki Bożej Bolesnej.

Historia obiektu

Kapliczka wzniesiona została w 1868 r. staraniem o. gwardiana Karola Burdzińskiego. Była wielokrotnie remontowana.

Opis

Kapliczka usytuowana jest na pn.-zach. od zespołu klasztornego, przy bocznej drodze odbiegającej w stronę lasu od głównej drogi z Kalwarii do Huwnik, w niedalekim sąsiedztwie kaplicy Matki Bożej Królowej Aniołów.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie zbliżonym do kwadratu, jako jednokondygnacyjna, na niskim cokole, przykryta dachem trójspadowym z sześcioboczną wieżyczką na sygnaturkę zwieńczoną iglicowym hełmem i krzyżem. Pokrycie stanowi blacha ocynkowana. W elewacji frontowej skierowanej na pd.-wsch. znajduje się półkoliście zamknięty otwór wejściowy zamykany bramką z prostych elementów. Nad nim szczyt szalowany odeskowaniem w jodełkę. Pozostałe ściany bez przepruć, wszystkie ujęte dekoracją ramową, zwieńczone profilowanym gzymsem okapowym. We wnętrzu wisi obraz olejny na płótnie z wyobrażeniem Matki Bożej Wszystkich Świętych. Kaplica kryta jest płaskim stropem i wybrukowana kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 19-02-2024 r.