kaplica Obnażenie - Zabytek.pl

kaplica Obnażenie

kaplica 1865 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplica jest jedną czterech końcowych stacji służących rozważaniom Męki Pańskiej. Usytuowana jest na wzgórzu zw. Golgotą, integralnie powiązana z sąsiednimi kaplicami pod względem formalnym i ideowym.

Kaplica została wzniesiona w 1865 r. staraniem o. Innocentego Nycza. Była kilkakrotnie remontowana.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pn.-zach. od założenia klasztornego, w zespole kaplic „Grupy Ukrzyżowania”, na wzgórzu zw. Golgotą, z elewacją frontową zwróconą ku wschodowi.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta, jako jednokondygnacyjna, z wyodrębnionym niskim cokołem. Kryta jest dachem trójspadowym, z wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą iglicowym hełmem i krzyżem (pokrycie z blachy ocynkowanej). Elewacje artykułowane ramowaniem, zamknięte  wysuniętym gzymsem wieńczącym. Do wnętrza prowadzi wejście usytuowane od wsch., zamykane metalowymi drzwiami dwuskrzydłowymi. W elewacjach bocznych ostrołukowe okna z wielokwaterową ślusarką ujęte prostymi opaskami. We wnętrzu na ścianie zach. wisi obraz olejny ze sceną obnażenia z szat Pana Jezusa. Kaplica kryta jest płaskim stropem i wybrukowana kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny z zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 15-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana