Sitno, 116B

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Sitno

Murowany pałac w Sitnie, usytuowany w zespole pałacowo-parkowym z folwarkiem, stanowi dobrze zachowany przykład architektury rezydencjonalnej z końca XIX wieku na Lubelszczyźnie.

Historia obiektu

Pałac w Sitnie, został wzniesiony pod koniec XIX w., w okresie kształtowania się murowanej zabudowy pałacowo-folwarcznej majątku, należącego wówczas do Kornela Malczewskiego. Remont budynku po zniszczeniach w czasie I wojny światowej miał miejsce w 1919 r. W 1946 r. wykonano remont ogólny po zniszczeniach II wojny światowej. W latach 1976-79 został przeprowadzony remont generalny z wymianą m.in. stropów, schodów, podłóg i instalacji, częściowo stolarki, i adaptacja zabytku do nowych funkcji.

Opis obiektu

Pałac w Sitnie  jest zlokalizowany w centralnej części zespołu rezydencjonalnego, w otoczeniu rozległego parku. Frontem jest zwrócony na wschód i z tej strony prowadzi do niego podjazd i aleja lipowa. Od strony zachodniej rozciąga się  park, zaś od strony północno-zachodniej znajduje się ciąg pieszy prowadzący do części gospodarczej.

Obiekt powstał na planie nieregularnym, złożonym, z narożnymi ryzalitami z obu stron, od południa zamknięty trójbocznie, od północy z dobudowaną klatką schodową i przedsionkiem.  Zajmuje teren o powierzchni ok. 850 m2. Został zbudowany z cegły, jest obustronnie tynkowany, podpiwniczony pod częścią północną, przy czym sklepienia piwnic są kolebkowe. Posiada zróżnicowane dachy: jedno, dwu i trójspadowe, kryte blachą. Bryła budynku jest mocno rozczłonkowana, złożona z piętrowego korpusu głównego z ryzalitami: od tyłu piętrowymi, od frontu parterowymi. Na osiach środkowych znajdują się: od wschodu fronton z trójkątnym szczytem, a przed nim rozległy taras ze schodami, zaś od strony zachodniej kolumnowy portyk. Od strony południowej zbudowany został parterowy aneks z salą balową, a od północy przybudówki różnej wielkości i wysokości. Elewacja frontowa wschodnia jest 9-osiowa, symetryczna, zachodnia 15-osiowa, symetryczna, południowa elewacja jest 5-osiowa niesymetryczna, natomiast północna  wieloosiowa niesymetryczna. Dekoracja zewnętrzna pałacu ogranicza się do profilowanych gzymsów, obramień okien i drzwi. Układ wnętrz obiektu jest wielodzielny i niesymetryczny. W części środkowej układ wnętrz jest dwutraktowy z korytarzem, w części południowej trzytraktowy, przy czym środowy trakt stanowi sala balowa na planie oktogonalnym.  Nie przetrwało dawne wyposażenie pałacu. Z wystroju wnętrz zachowały się jedynie pilastry, fasety i rozety sali balowej, na zewnątrz zaś oryginalne ażurowe balustrady balkonów odlane z żeliwa. Budynek obecnie wymaga gruntownego remontu.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Dostęp do zabytku ograniczony.

Autor noty: Ewa Prusicka, PT NID w Lublinie, 15-05-2023