spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek gospodarczy XIX w. Sitno

Sitno, 116C

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Sitno

Murowany, trzykondygnacyjny spichlerz z wydatnymi szkarpami w narożach.Stanowi dobrze zachowany przykład architektury folwarcznej z końca XIX w. na Lubelszczyźnie.

Historia obiektu

Spichlerz w Sitnie został wzniesiony pod koniec XIX w., w okresie kształtowania się murowanej zabudowy folwarcznej majątku, należącego wówczas do Kornela Malczewskiego. Remonty budynku, wyłącznie o charakterze doraźnym, miały miejsce w latach 60.XX w.,  w 1971 r. i około 1976 r.

Opis obiektu

Spichlerz jest zlokalizowany na północnym skraju części gospodarczej zespołu pałacowo-parkowego z folwarkiem w Sitnie, tuż obok wjazdu na dawny folwark od strony drogi do Zamościa. Frontem jest zwrócony na południe, w stronę rozległego podwórza (dawnego gumna). Budynek został zbudowany z cegły i kamienia wapiennego na zaprawie wapienno-piaskowej, a następnie obustronnie otynkowany. Powstał na planie prostokąta o powierzchni 434 m2. Jest to obiekt piętrowy, podpiwniczony pod całością, kryty dachem dwuspadowym, w narożach ujęty wydatnymi szkarpami doprowadzonymi do wysokości połowy górnej kondygnacji. Układ wewnętrzny budynku jest jednotraktowy, trójdzielny. W konstrukcji piwnic zastosowano sklepienia ceglane kolebkowe, w konstrukcji parteru – sklepienia kolebkowe z lunetami. W części centralnej strop budynku znajduje się na belkach drewnianych, wspartych pośrodku na belce poprzecznej osadzonej na słupie wzmocnionym mieczami. Komunikacja wewnątrz odbywa się za pomocą jednobiegowych schodów, drewnianych do piwnic i ceglanych na piętro. Elewacja zewnętrzna budynku jest gładka, bez cokołów i dekoracji, z prostym gzymsem kordonowym i profilowanym gzymsem koronującym. Od frontu jest ona pięcioosiowa, na parterze posiada otwory drzwiowe: na osi parteru półkoliście sklepione wejście do przedsionka, po jego obu stronach symetrycznie usytuowane dwa małe wejścia do piwnic oraz na krańcach fasady dwa wysokie wrota do pomieszczeń bocznych parteru, na piętrze:  ponadto otwór drzwiowy na osi fasady oraz cztery małe okienka. Fasada tylna jest czteroosiowa regularna, na parterze z czterema dużymi oknami, na piętrze z czterema małymi okienkami. Fasady boczne są jednoosiowe: w przyziemiu z oknem, na parterze z drzwiami i dwoma okienkami po bokach, zwieńczone trójkątnym szczytem z oknem pośrodku. Zachowały się oryginalne drzwi zewnętrzne na parterze, szalowane w jodełkę i nabijane ćwiekami. Spichlerz wymaga obecnie gruntownego remontu.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Dostęp do zabytku ograniczony.

Autor noty: Ewa Prusicka, PT NID w Lublinie, 19-05-2023