budynek gospodarczy II - Zabytek.pl

budynek gospodarczy II

budynek gospodarczy koniec XIX w. Sitno

Sitno

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Sitno

Murowany budynek gospodarczy, dawna obora, stanowi dobrze zachowany przykład architektury folwarcznej z końca XIX wieku na Lubelszczyźnie.

Historia obiektu

Budynek gospodarczy II w Sitnie, dawna obora, został wzniesiony pod koniec XIX w., w okresie kształtowania się murowanej zabudowy folwarcznej majątku, należącego wówczas do Kornela Malczewskiego. Remont doraźny budynku z adaptacją na magazyn miał miejsce w 1976 r.

Opis obiektu

Budynek gospodarczy II, dawna obora,  jest zlokalizowany w południowej  części zespołu gospodarczego, obok dawnej stodoły, frontem zwrócony na wschód w stronę podwórza i podjazdu. Obiekt został zbudowany na planie wydłużonego prostokąta z przybudówką na osi od frontu, zajmując powierzchnię 485 m2. Jest murowany z cegły i obustronnie tynkowany, parterowy, bez podpiwniczenia, z użytkowanym poddaszem, kryty dachem dwuspadowym wysokim, krokwiowo-stolcowym z jętkami, obecnie kryty eternitem. Budynek był pierwotnie  jednoprzestrzenny i jednotraktowy. Przy ścianach wzdłużnych zachowały się częściowo dawne koryta i boksy dla zwierząt. Na dłuższej osi budynku, umieszczono drzwi dwuskrzydłowe na przestrzał, a nad nimi, na poddaszu, drzwi pojedyncze. Drzwi do obory prowadzą także od wschodu przez przybudówkę. Okna są małe, w przybliżeniu kwadratowe, czteroszybowe.  Elewacje frontowa 11-osiowa i tylna 14-osiowa są niesymetryczne, Boczne elewacje szczytowe są względem siebie analogiczne, jednoosiowe. Elewacje są gładkie, w narożach ujęte lizenami, dłuższe elewacje zwieńczone profilowanym gzymsem, zachodnia wzmocniona trzema szkarpami. Budynek obecnie wymaga gruntownego remontu.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Dostęp do zabytku ograniczony.

Autor noty: Ewa Prusicka, PT NID w Lublinie, 15-05-2023