budynek gospodarczy I - Zabytek.pl

budynek gospodarczy I

budynek gospodarczy koniec XIX w. Sitno

Sitno

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Sitno

Murowany budynek gospodarczy, dawna stodoła, stanowi dobrze zachowany przykład architektury folwarcznej z końca XIX wieku na Lubelszczyźnie.

Historia obiektu

Budynek gospodarczy I w Sitnie, dawna stodoła, został wzniesiony pod koniec XIX w., w okresie kształtowania się murowanej zabudowy folwarcznej majątku, należącego wówczas do Kornela Malczewskiego. Remont doraźny budynku z adaptacją na magazyn miał miejsce w latach 70.XX w. , m.in. naprawiono tynki, wstawiono nowe bramy stalowe, wykuto otwory na dmuchawy.

Opis obiektu

Budynek gospodarczy I, dawna stodoła,  jest zlokalizowany w centralnej  części zespołu gospodarczego, pomiędzy dawną oborą a spichlerzem, frontem zwrócony na podwórze i podjazd od strony wschodniej. Obiekt został zbudowany na planie wydłużonego prostokąta o powierzchni 582 m2. Jest murowany z cegły i obustronnie tynkowany, parterowy, bez podpiwniczenia, kryty dachem dwuspadowym, z trzema otworami bramnymi na przestrzał, a pomiędzy nimi  małymi okienkami oraz w przyziemiu dużymi okrągłymi otworami na przestrzał. Wnętrze  budynku jest jednotraktowe, jednoprzestrzenne, bez stropów i podziałów, z widoczną konstrukcją dachu. Elewacje dawnej stodoły są gładkie, naroża nieco pogrubione. Dłuższe elewacje są względem siebie analogiczne, 15-osiowe, symetryczne,  podkreślone w pionie wąskimi lizenami na całej wysokości ściany. Boczne elewacje są również względem siebie analogiczne, jednoosiowe. Budynek obecnie wymaga gruntownego remontu.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Dostęp do zabytku ograniczony.

Autor noty: Ewa Prusicka, PT NID w Lublinie, 15-05-2023