czworak - Zabytek.pl

czworak

budynek mieszkalny pocz. XX w. Bachórzec

Bachórzec

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Dubiecko - obszar wiejski

Czworak jest przykładem budynku mieszkalnego funkcjonującego w zespołach dworsko-folwarcznych w XIX w.

Historia obiektu

Murowany budynek powstał przypuszczalnie w pocz. XIX w. podczas modernizacji i rozbudowy zespołu dworsko-parkowego przez ówczesnego właściciela Ksawerego Franciszka Krasickiego. W okresie XIX w. budynek pełniący przejściowo funkcję rządcówki został wzniesiony na rzucie prostokąta, przylegając do czworobocznej zabudowy majdanu gospodarczego położonego na lewym brzegu potoku Czernia. Budynek o prostej i zwartej bryle zwrócony był frontem w kierunku pd. tj. w stronę potoku i położonych nieco dalej na pd. dwóch budynków dworów. Wnętrza budynku pierwotnie w układzie trzytraktowym o pięciu osiach. Obiekt przeszedł gruntowny remont na przeł. lat 80. i 90. XX w., podczas którego zmieniono układ jego wnętrz poprzez znaczną modyfikację pierwotnego układu, a także wymieniono stropy i pokrycie dachu z eternitu na blachę. Ponadto efektem wspomnianych wyżej prac remontowych było zmniejszenie liczby otworów okiennych w elewacjach bocznych. Wszystkie przeprowadzone wtedy zmiany nie wpłynęły jednak na rzut i bryłę budynku, które pozostały w stanie pierwotnym.

Opis obiektu

Budynek położony na lewym brzegu potoku Czernia przylegający do czworobocznej zabudowy majdanu gospodarczego od strony pd. Dom parterowy, otynkowany i niepodpiwniczony, wzniesiony z kamienia w części dolnej i cegły (powyżej poziomu 1 m). Budynek na rzucie zbliżonym do prostokąta, zwrócony frontem w kierunku pd. Ściany zewnętrzne budynku o znacznej grubości sięgającej 90 cm. Więźba dachowa drewniana krokwiowo-płatwiowa. Dach dwuspadowy pokryty blachą ocynkowaną. Wszystkie elewacje parterowe i otynkowane z gzymsem wieńczącym z niewielkimi leżącymi okienkami. Elewacja pd. pięcioosiowa, symetryczna z wejściem usytuowanym centralnie, elewacja pn. czteroosiowa z zamurowanym wejściem pośrodku, a elewacje boczne szczytowe, dwuosiowe. Od strony elewacji zach. naroża opięte są pilastrami. Wnętrza wtórnie przekształcone z przelotową sienią od strony pd. z zachowanym układem pięcioosiowym. W pokojach posadzki wykonane z drewna (parkiet klepkowy), a w pomieszczeniach sanitarnych z płytek ceramicznych.

Dostępność obiektu. Zabytek dostępny z zewnątrz.

Autor noty: Oprac. dr Andrzej Gliwa, OT NID w Rzeszowie, 05.09.2023 r.