most - Zabytek.pl

Bachórzec

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Dubiecko - obszar wiejski

Most kamienny pochodzący przypuszczalnie jeszcze z XVIII w.jest cennym elementem historycznej infrastruktury komunikacyjnej w zespole dworsko-folwarcznym, który zapewniał dogodne połączenie między jego częścią mieszkalną a centrum gospodarczym.

Historia obiektu

Kamienny most na potoku Czernia mógł powstać przypuszczalnie już w 1. poł. XVIII w., umożliwiając komunikację między mieszkalną częścią zespołu dworskiego a jego zapleczem gospodarczym. Tak wczesną chronologię mogą potwierdzać zachowane w inwentarzach ziemskich majątku Bachórzec wzmianki pochodzące z lat 70. XVIII w., które dotyczą części mieszkalnej kompleksu dworskiego położonej na prawym brzegu potoku, gdzie usytuowany był budynek tzw. folwarku zwany później oficyną, który musiał posiadać dogodne połączenie z majdanem gospodarczym funkcjonującym na przeciwległym jego brzegu. Istnienie tego mostu potwierdza plan katastralny wsi Bachórzec z 1852 r. Pierwotnie most posiadał drewnianą nawierzchnię wykonaną z bali. Wiadomo, że kamienny most był przebudowywany i wielokrotnie remontowany w okresie XIX i XX w. Ostatnie tego typu prace prowadzone były w okresie międzywojennym oraz u schyłku PRL, na przeł. lat 80. i 90. XX stulecia.

Opis obiektu

Kamienny, jednoprzęsłowy most o konstrukcji łukowej położony w pd.-zach. części zespołu dworsko-folwarcznego na potoku Czernia, lewobocznym dopływie Sanu. Konstrukcja mostu wykonana z solidnych kamiennych łęków, które obecnie pozostają otynkowane i wzmocnione są dodatkowo przez dwie stalowe belki. Barierki nakryte są dwuspadowymi daszkami wykonanymi z blachy, na zakończeniu których umieszczone są cztery niewielkie filary, które  akcentują wjazd na most. Między barierkami a otynkowanymi kamiennymi łękami znajduje się kamienny gzyms.

Dostępność obiektu. Zabytek dostępny z zewnątrz.

Autor noty: Oprac. dr Andrzej Gliwa, OT NID w Rzeszowie, 05.09.2023 r.