kaplica Przyjęcie w Niebie - Zabytek.pl

kaplica Przyjęcie w Niebie

kaplica koniec XVIII w. Góra Świętej Anny

Góra Świętej Anny

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica - obszar wiejski

Jedna z sześciu kaplic maryjnych, wzniesiona w pod koniec XVIII w.

Historia

W 2004 roku wykonano restaurację ścian wewnętrznych, konserwację obrazu „Przyjęcie w niebie” oraz renowację elewacji zewnętrznej. Staraniem Fundacji Sanktuarium Góry św. Anny kapliczka w 2011 roku ponownie została poddana pracom konserwatorskim, które utrwaliły jej wartości zabytkowe i poprawiły stan zachowania. Prace objęły m.in.: uzupełnienie ubytków gzymsu koronującego, odmalowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych, częściowe uporządkowanie otoczenia oraz zabezpieczenie krat przed korozją.

Opis

Kaplica usytuowana jest w niedalekiej odległości od Ołtarza Papieskiego i Kaplicy Koronacji NMP. Wzniesiona na planie prostokąta zbliżonego do kwadratu, ma zwartą i prostą strukturę przestrzenną. Zbudowano ją z cegły, otynkowano i posadowiono na cokole. Budynek przekryty został dachem siodłowym pokrytym blachą. W elewacji frontowej, na osi znajduje się półkoliście zamknięty otwór wejściowy, z dwoma skrzydłami krat z motywem kwiatowym. Zwieńczenie ściany szczytowej zdobi gzyms profilowany, a krańce szczytu ujęte zostały fragmentami gzymsu, tworząc zakończenie lizen znajdujących się w narożach elewacji. Kaplica jest jednokondygnacyjna, z jednoprzestrzennym wnętrzem sklepionym kolebkowo. Podłogę we wnętrzu wykonano z kamienia wapiennego.

Oprac. Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 04.06.2020 r.