kapliczka Archanioł Gabriel - Zabytek.pl

kapliczka Archanioł Gabriel

kaplica 1868 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kapliczka stanowi integralny element zespołu kaplic i kapliczek kalwaryjskich, chociaż nie wlicza się jej do tzw. dróżek.

Historia obiektu

Kapliczka wzniesiona została w 1868 r. staraniem o. gwardiana Karola Burdzińskiego wraz z kilkoma innymi kaplicami. W 1935 r. została odnowiona. W ramach prac odgrodzono wnętrze nową, żelazną balustradą. Kolejny gruntowny remont przeprowadzono w latach 60. XX w.

Opis

Kapliczka zlokalizowana jest na pd. od zespołu klasztornego, przy drodze do wieży widokowej, w bezpośrednim sąsiedztwie cmentarza i kaplicy Tyszkowskich.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie kwadratu, jako jednokondygnacyjna na niskim cokole. Kryta jest dachem dwuspadowym z sześcioboczną wieżyczką na sygnaturkę (pokrycie z blachy ocynkowanej). Jej szczyty oszalowane są deskowaniem w jodełkę. W elewacji frontowej, skierowanej na pn., znajduje się półkoliście zamknięty otwór wejściowy zamykany bramką z kutych prętów. Pozostałe ściany pozostawiono bez przepruć, wszystkie ujęte są od zewnątrz dekoracją ramową i zwieńczone wysuniętym gzymsem. We wnętrzu posadzka z rzecznego kamienia, a na ścianie obraz olejny na płótnie ze sceną Zwiastowania Marii.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 14-02-2024 r.