Dzwonnica-brama w zespole klasztornym Dominikanów, ob. kościoła par. pw. św. Jana Chrzciciela, Janów Lubelski

Dzwonnica-brama w zespole klasztornym Dominikanów, ob. kościoła par. pw. św. Jana Chrzciciela

Janów Lubelski

photo

Dzwonnica-brama została wzniesiona zapewne w 3. ćw. XVIII w. i stanowi istotny element kompozycyjny barokowego zespołu klasztornego Dominikanów w Janowie Lubelskim

Historia

Dzwonnica-brama jako element zespołu klasztornego Dominikanów została wzniesiona zapewne podczas gruntownej restauracji i przebudowy kościoła i klasztoru l. 1768-72. Kilkakrotnie remontowana wraz z całym zespołem.

Opis

Zespół klasztorny połozony jest w pn. pierzei rynkowej. W jego skład wchodzi kościół, przylegający od wsch. czworoboczny klasztor, wolno stojąca kaplica pw. Objawienia, dzwonnica-brama i ogrodzenie z bramkami. Dzwonnica-brama późnobarokowa. Usytuowana na osi fasady kościoła, wkomponowana w linię ogrodzenia, z którym zintegrowana niewielkimi spływami. Wzniesiona na planie kwadratu, dwukondygnacyjna, z otworem bramnym w przyziemiu. Zbudowana z cegły i otynkowana, nakryta dachem namiotowym pod blachą (pierwotnie pod gontem); skrzydła bramy metalowe, współczesne. Elewacje gładkie, pozbawione podziałów architektonicznych za wyjątkiem uproszczonego belkowania w zwieńczeniu i profilowanych cokołów w elewacji frontowej i tylnej. Otwór bramny zamknięty łukiem koszowym, otwory okienne (d. dzwonne) umieszczone na osiach wszystkich elewacji, zamknięte łukiem półkolistym. W elewacji frontowej kwadratowa, profilowana płycina z monogramem Marii, po bokach której dwie mniejsze z krzyżami; w d. wnęce okiennej, ozdobionej impostami, umieszczona figura MB, a po prawej stronie zegar słoneczny.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 21.01.2019 r.