cmentarzysko, st. 24 - Zabytek.pl

Nedeżów

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Jarczów

Dwa kopce ziemne (kurhany) w Nedeżowie na stan.24 są przykładem zabytków sepulkralnych, związanych najprawdopodobniej z neolityczną kulturą ceramiki sznurowej.

Są ważnym elementem w krajobrazie kulturowym Grzędy Sokalskiej, na której tego typu zabytki występują pojedynczo lub w niewielkich skupiskach.

Usytuowanie i opis

Kopce (kurhany) są  położone w północnej części lasu o lokalnej nazwie Dąbrowa rozciągającego się w południowej części wsi (przy granicy z wsią Przewłoka), około 1 km na południe w linii prostej od zwartej zabudowy wsi Nedeżów. Są usytuowane na kulminacji garbu terenowego.

Stanowisko liczy dwa kopce ziemne - kurhany. Kurhan nr 1 zachował się do wysokości ok. 3 m przy średnicy podstawy ok. 40 m. Jest on poważnie zniszczony dużym i głębokim wkopem o charakterze rabunkowym,  bądź prawdopodobnie wkopem pod ziemiankę lub stanowisko artyleryjskie z II wojny światowej. Kurhan nr 2  zachował się do wysokości ok. 0,50m przy średnicy nasypu ok. 30 m (podczas sporządzania karty KESA jego wysokość wynosiła ok. 1 m). Na powierzchni obu kopców nie występują zabytki ruchome.

Historia

Stanowisko archeologiczne wyznaczone przez  dwa kopce ziemne (kurhany), zostało odkryte podczas badań prowadzonych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski w 1989 roku. Stwierdzono wówczas duże zniszczenie obu obiektów – kurhan nr 2  uległ stopniowej niwelacji i  jest słabo czytelny w terenie, natomiast kurhan nr 1 został zniszczony dużym wkopem obejmującym  centralną część nasypu kopca,  prawdopodobnie rabunkowym, bądż jak twierdzą mieszkańcy wsi,  wkopem wykonanym pod ziemiankę lub stanowisko artyleryjskie z II wojny światowej. Kurhany uległy częściowemu zniszczeniu także na skutek erozji naturalnej i działalności korzeni drzew i krzewów, które je porastają.

Kopce nie były badane wykopaliskowo.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 17-06-2018 r.