kurhan, st. 21 - Zabytek.pl

kurhan, st. 21

stanowisko sepulkralne Pradzieje Nedeżów

Nedeżów

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Jarczów

Kurhan w Nedeżowie jest ważnym elementem w krajobrazie Grzędy Sokalskiej, na której tego typu zabytki sepulkralne występują pojedynczo lub w niewielkich skupiskach.

Stanowi cenne źródło do poznania obrządku pogrzebowego kultury ceramiki sznurowej z  epoki neolitu.

Usytuowanie i opis

Kurhan jest położony w południowej części wsi, ok. 1 km na południe w linii prostej od jej zwartej zabudowy, ok.200 m na zachód od szosy łączącej Nedeżów z Wereszczycą, w lesie o lokalnej nazwie Pierwszy Las, 130 m na wschód od kurhanu oznaczonego jako Nedeżów stan. 22. Znajduje się na kulminacji garbu terenowego położonego na krawędzi doliny.

Wysokość wzgledna  kurhanu wynosi ok. 1 m, średnica u podstawy ok. 25 m. Zabytek znajduje się w lesie i porastają go niezbyt gęsto drzewa liściaste. Na powierzchni nasypu kopca nie występują zabytki ruchome.

Historia

Kurhan został odkryty w  1989 roku przez Wiesława Komana w trakcie badań powierzchniowych, prowadzonych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski. Badacz stwierdził jego częściową niwelację.  Od tego czasu nasyp kopca nie uległ dalszym poważnym zniszczeniom. W 1991 r. kurhan został wpisany do rejestru zabytków.

Kurhan nie był badany wykopaliskowo.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 29-06-2020 r.