klasztor - Zabytek.pl

klasztor

klasztor XVII w. Wola Gułowska

Wola Gułowska, 56

woj. lubelskie, pow. łukowski, gm. Adamów

Niewielki budynek klasztoru, wzniesiony przed 1865 r., stanowi integralną część zespołu klasztornego karmelitów, którego centralnym elementem jest okazały barokowy kościół.

Historia

Powstanie zespołu sakralnego karmelitów w Woli Gułowskiej poprzedziła budowa kaplicy ufundowanej przez właściciela wsi Hieronima Rusieckiego, wg tradycji, w miejscu pojawienia się w 1548 r. M. Boskiej. Kaplica funkcjonowała jako filialna parafii w pobliskim Adamowie. Konwent karmelitów trzewiczkowych został ufundowany w 1633 r. z inicjatywy dziedziców Ludwika, Stanisława i Mikołaja Krasińskich. Wówczas przy kaplicy wzniesiono pierwszy drewniany budynek klasztoru, usytuowany zapewne w innym miejscu niż obecnie istniejący (wskazuje na to mapa Heldensfelda z XVIII/XIX w.). Formalnie konwent został erygowany we wrześniu 1659 r. przez biskupa krakowskiego Andrzeja Trzebnickiego. Zapewne wkrótce rozpoczęto budowę murowanego barokowego kościoła, którą kontynuowano z przerwami do 1704 r., a ukończono dopiero w l. 1770-1780, po wzniesieniu dwuwieżowej fasady. Liczne grono darczyńców, wspierających funkcjonujące tu sanktuarium maryjne, sprawiło, że w XVIII w. konwent w Woli Gułowskiej był jednym z bogatszych i większych zgromadzeń karmelickich w prowincji małopolskiej (liczył ok. 15. zakonników). Przy klasztorze znajdowało duże gospodarstwo rolne. Od 1824 r. konwent znalazł się w obrębie warszawskiej prowincji karmelitów. W 1835 r. wielki pożar zniszczył klasztor, który zapewne szybko odbudowano (bądź zbudowano od nowa na obecnym miejscu), ze względu na funkcjonujący tu nowicjat, studium gramatyczno-retoryczne, studium teologii dogmatycznej i kaznodziejskiej, działające do czasu kasaty zakonu w 1864 r. Po kasacie w Woli pozostał o. Ludwik Cierpisz jako rektor kościoła i kustosz cudownego obrazu. W 1869 r. erygowana została samodzielna parafia. W 1924 r. karmelici powrócili do Woli Gułowskiej i podjęli gruntowny remont kościoła i budynków klasztornych. Na pocz. października 1939 r. w trakcie zaciętych walk kampanii wrześniowej poważnym zniszczeniom uległ kościół i budynki klasztorne, które wyremontowano po wojnie.

Opis

Zespół klasztorny położony jest w centralnej. części wsi, po pn. stronie drogi lokalnej. Niewielki, parterowy budynek klasztorny usytuowany jest po zach. stronie kościoła, równolegle do zakrystii i kaplicy. Wzniesiony na planie litery „L”, składa się z prostokątnego korpusu o dwóch traktach pomieszczeń (cel) rozdzielonych korytarzem i wąskiego łącznika, wiążącego klasztor z pn. przęsłem zach. nawy kościoła. Murowany z cegły i otynkowany. Korpus główny nakryty dachem trójpołaciowym, ujednoliconym od frontu (pd.) z jednospadowym dachem nakrywającym łącznik, dachy pokryte blachą. Elewacje wieloosiowe, gładkie, pozbawione podziałów i detalu architektonicznego, za wyjątkiem profilowanego gzymsu wieńczącego. W pn. części elewacji zach. jednoosiowy ryzalit pozorny zwieńczony ogzymsowanym, trójkątnym przyczółkiem z krzyżem w tympanonie. W elewacji pn. niewielki ryzalit pod dwuspadowym daszkiem z krzyżem w szczycie. Północny szczyt budynku głównego przepruty otworem okiennym i ozdobiony trzema okulusami w opaskach. Wszystkie otwory okienne prostokątne, bez obramień; w elewacji frontowej i tylnej łącznika umieszczone otwory wejściowe.

Zabytek dostępny po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 25.10.2019 r.