plebania - Zabytek.pl

plebania

budynek mieszkalny 1897 - 1899 Tomaszów Mazowiecki

Tomaszów Mazowiecki, św. Antoniego 37/39

woj. łódzkie, pow. tomaszowski, gm. Tomaszów Mazowiecki (gm. miejska)

Przykład architektury neogotyckiej, elementdużego zespołu sakralnego.

Historia

Budowa nowego kościoła ewangelickiego trwała od 1897 do 1902 r., kiedy to nastąpiło uroczyste poświęcenie.

W 1902 r. zbudowano także plebanię, nawiązując jej formą do neogotyckiego charakteru kościoła.

Opis

Ewangelicki zespół sakralny położony jest  w południowej części miasta między ulicami: św. Antoniego, Seweryna, Szkolną oraz Bohaterów 14 Brygady. Umiejscowiono go na dużej działce o kształcie zbliżonym do trapezu. Część mieszkalno- gospodarcza wydzielono od strefy sakralnej, posiada też ona osobne wejście od strony ul św. Antoniego. Budynek plebani umiejscowiony został w południowo- zachodnim narożniku działki.

Neogotycki budynek zrealizowany jest na planie zbliżonym do litery L. Jest parterowy, częściowo podpiwniczony, posiada  użytkowe poddasze.

Zbudowany jest z czerwonej cegły na zaprawie wapienno-cementowej. Ściany zewnętrzne nie są otynkowane, wewnętrzne posiadają tynki. Więźba dachowa jest drewniana o konstrukcji płatwiowo- krokwiowej. Każde skrzydło posiada odrębny dach- wschodnie dwuspadowy, zachodnie czterospadowy.

Wszystkie elewacje posiadają cokół, ściany wieńczą gzymsy, narożniki są zaakcentowane boniami. Okna umieszczono w dekoracyjnych opaskach o ostrołukowym kształcie, zastosowano także ozdobne tympanony. Obramienia drzwi, okien i inne elementy dekoracyjne zostały otynkowane. Rolę fasady pełni elewacja zachodnia, równoległa do ul. Św. Antoniego. Jest ona pięcioosiowa. Część środkowa w formie płytkiego ryzalitu jest najwyższa, wieńczy ją trójkątny szczyt. Na parterze mieści szerokie prostokątne okno, na wysokości poddasza dwa węższe okienka. Nad nimi znajduje się data budowy obiektu- 1902 . Partie boczne posiadają po dwa okna. Podobnie rozwiązano elewację południową w której centralną oś stanowi otwór drzwiowy, a skrajny południowy otwór okienny jest ślepy. Elewacja północna, równoległa do ul. Seweryna, posiada sześć otworów, w tym drugi od zachodu to drzwi, do których prowadzi stalowy podest.

Wnętrze składa się z trzech partii, każda posiada osobne drzwi zewnętrzne. Od frontu mieści mieszkanie pastora, od wschodu kaplica, z tyłu część gospodarcza. Część frontowa jest trójtraktowa, po środku umiejscowione są schody. Część tylna jest dwutraktowa.

Z zewnątrz obiekt dostępny cały rok , wnętrze po ustaleniu z władzami parafii.

Oprac. Anna Michalska OT NID w Łodzi, 02.04.2020 r.