wewnętrzne ogrodzenie metalowe - Zabytek.pl

wewnętrzne ogrodzenie metalowe

inne 1897 - 1899 Tomaszów Mazowiecki

Tomaszów Mazowiecki, Świętego Antoniego 37/39

woj. łódzkie, pow. tomaszowski, gm. Tomaszów Mazowiecki (gm. miejska)

Budowa nowego kościoła ewangelickiego trwała od 1897 do 1902 r., kiedy to nastąpiło uroczyste poświęcenie.

Okazały teren wokół świątyni obsadzono w latach 1902-1904 drzewostanem, zyskał też wówczas ogrodzenie.

Opis

Ewangelicki zespół sakralny położony jest  w południowej części miasta między ulicami: św. Antoniego, Seweryna, Szkolną oraz Bohaterów 14 Brygady. Umiejscowiono go na czworokątnej działce. Pierwotne ogrodzenie zachowane jest przy ul. Św. Antoniego oraz na terenie przykościelnym, gdzie wydziela ogródek w strefie mieszkalno- gospodarczej. Pozostałe partie ogrodzenia wzniesiono współcześnie; tworzą je siatka i prefabrykaty betonowe.

Ozdobne ogrodzenie zewnętrzne jest osadzone na podmurówce. Jest ażurowe, składa się z rzędu kutych słupków stalowych, których forma jest spójna stylowo z neogotyckim charakterem świątyni.

Umieszczono w nim trzy otwory wprowadzające na posesję. Główna, dwuskrzydłowa brama usytuowana jest naprzeciw osi kościoła. Na teren gospodarczy prowadzi brama z furtką. Przy plebani umiejscowiona jest furtka.  Skrzydła bram i furtek oraz wypełnienia przęseł ogrodzenia składają się z kutych krat z elementami dekoracji w stylu neogotyckim i geometrycznym.  W części dolnej są pełne (stalowe płyty), powyżej znajdują się kraty o trójkątnych szczytach. Osadzone zostały między ceglanymi, otynkowanymi czworobocznymi filarami nakrytymi daszkami i ozdobionymi podłużnymi płycinami. Teren ogródka przy plebanii  wydzielony jest za pomocą niewielkiego, ażurowego płotka, składającego się z trójelementowych przęseł o ornamentyce nawiązującej do formy ogrodzenia wysokiego. Zabezpieczone niewysokim kutym ogrodzeniem jest też najwcześniej zasadzone na terenie przykościelnym drzewa.

Z zewnątrz dostępne cały rok , wejście na teren możliwe po ustaleniu z władzami parafii.

Oprac. Anna Michalska OT NID w Łodzi, 10.04.2020 r.