domek - Zabytek.pl

domek

Rzeszów, Powstańców Śląskich 2

woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Rzeszów

Domek ogrodnika jest elementem uzupełniającym program użytkowy siedziby ziemiańskiej z 1.

poł. XIX w. Stanowi malownicze uzupełnienie parku dworskiego w Słocinie.

Historia obiektu

Domek w pd.-zach. części parku w Słocinie wzniesiono ok. połowy XIX w., z inicjatywy ówczesnych właścicieli majątku Maurycego Korwina i Anny Szymanowskich, w czasie przekształcania kompozycji parkowej z barokowej na romantyczną, krajobrazową. Niewielkiemu budynkowi nadano modną wówczas i stosowaną w tego typu obiektach estetykę eklektyzmu z motywami neogotyku. Od czasu wzniesienia budynek nie uległ znacznemu przekształceniu, przechodząc jedynie kilka remontów.

Opis obiektu

Domek nazywany „myśliwskim”, „ogrodnika” lub „w parku”, znajduje się w pd.-zach. narożniku parku, w sąsiedztwie dworu, oddzielony od niego placem, mieszczącym dawniej owalny gazon.

Wzniesiony został na rzucie prostokąta o wymiarach ok. 7,5, x 10,5 m, na osi wsch.- zach., jako budynek podpiwniczony o prostopadłościennej bryle przykrytej dachem dwuspadowym. Budynek wymurowano z cegły, dach pokryto blachą płaską, nad piwnicami założono sklepienia krzyżowe.

Budynek zaopatrzono w elementy dekoracji architektonicznej: pasowe boniowanie w narożach, fryz w formie smukłego ząbkowania, płaskie nadokienniki nad ostrołukowo wyciętymi otworami i klińce wokół okulusów. Obecnie budynek nie jest użytkowany.

Dostępność obiektu. Budynek dostępny z zewnątrz.

Autor noty: Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 11.01.2024 r.