spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek gospodarczy koniec XIX w. Rzeszów

Rzeszów, Powstańców Śląskich 1

woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Rzeszów

Spichlerz jest elementem składowym folwarku ziemiańskiego w Słocinie.Stanowi dobry przykład zachowanego i zaadaptowanego do nowej funkcji budynku gospodarczego z drugiej połowy XIX w.

Historia obiektu

Spichlerz wzniesiono prawdopodobnie w końcu XIX w. jako uzupełnienie zabudowy folwarku funkcjonującego przy zespole dworsko – parkowym w Słocinie.

Po zakończeniu wojny zespół dworski został przejęty przez GS, spichlerz wykorzystywany był jako magazyn zboża. W pocz. XXI w. pozbawiony był przez kilka lat użytkownika. Po przejęciu przez miasto Rzeszów i pracach budowlanych, konserwatorskich i adaptacyjnych służy celom społecznym jako lokalna izba pamięci.

Opis obiektu

Spichlerz dworski położony jest na obszarze dawnego folwarku w Słocinie, sąsiadującego z założeniem rezydencjonalnym.

Wzniesiony został na rzucie prostokąta, na osi pn.-pd. jako budynek o prostopadłościennej bryle przykrytej dachem dwuspadowym, naczółkowym. Ściany wymurowano z cegły, dach pokryty jest dachówką ceramiczną. Obiekt prezentuje cechy późnego klasycyzmu. Dłuższe elewacje zaprojektowano jako pięcioosiowe, z wejściami pośrodku w kondygnacji parteru, krótsze jako trójosiowe, o rytmie podkreślonym arkadowymi płycinami obejmującymi dwie kondygnacje. Wnętrza kondygnacji jednoprzestrzenne.

Dostępność obiektu. Obiekt dostępny.

Autor noty: Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 11.01.2024 r.