rządcówka - Zabytek.pl

rządcówka

budynek mieszkalny 2. poł. XIX w. Rzeszów

Rzeszów, Powstańców Śląskich 8

woj. podkarpackie, pow. Rzeszów, gm. Rzeszów

Rządcówka jest elementem składowym folwarku ziemiańskiego w Słocinie.Zachowana, pomimo zmienionej funkcji.

Historia obiektu

Rządcówkę w zespole dworskim w Słocinie wzniesiono ok. połowy XIX w., z inicjatywy ówczesnych właścicieli majątku Maurycego Korwina i Anny Szymanowskich, w czasie przebudowy założenia i przekształcania kompozycji parkowej.

Po zakończeniu wojny zespół dworski został przejęty przez GS. W l. 50. XX w. w budynku umieszczono wiejską bibliotekę, szkolne sale lekcyjne oraz lokal mieszkalny. W 1963 r. budynek w całości adaptowano na szkołę. W 3. ćw. XX w.  wytyczono przebiegiem alejki parkowej nową drogę, która oddzieliła budynek rządcówki od zespołu dworsko-parkowego. W latach 1976-77 w rządcówce przeprowadzono remont z adaptacją na lokale mieszkalne, w pomieszczeniach wprowadzono nowe ścianki działowe, zamieszkali tu nauczyciele i wychowawcy z funkcjonującego w dworze Domu Dziecka. W końcu XX w. lokale zostały wykupione przez prywatne osoby. Budynek nadal pełni funkcję mieszkalną.

Opis obiektu

Budynek dawnej rządcówki, ulokowany historycznie w południowej części parku, położony jest dziś na poza obszarem zespołu dworskiego, po południowej stronie ulicy prowadzącej do Domu Kombatanta, stanowiącej obecnie południową granicę parku.

Wzniesiony został na rzucie zbliżonym do kwadratu, z niewielkimi uskokami w bocznych ścianach jako budynek o częściowo podpiwniczonej bryle zbliżonej do prostopadłościanu, przykrytej stromym dachem dwuspadowym, urozmaiconej uskokowymi przyporami. Ściany wymurowano z cegły, dach pokryto blachą trapezową w kolorze ceglastym. Dłuższe elewacje rozplanowano jako pięcioosiowe, krótsze jako trójosiowe, z oknami w części zgrupowanymi bliźniaczo. Elewacje zdobi zachowana w niewielkim stopniu dekoracja w duchu eklektyzmu z elementami neogotyku, w postaci: tarczy herbowych na osi bliźniaczych okien, obramień okiennych o uproszczonym rysunku i gzymsów nadokiennych oraz gzymsu wieńczącego z fryzem w formie smukłego ząbkowania.

We wnętrzach wciąż czytelny jest pierwotny układ o dwóch traktach podłużnych i trzech poprzecznych, z późniejszymi ściankami działowymi.

Dostępność obiektu. Obiekt zamieszkały, dostępny z zewnątrz.

Autor noty: Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 12.01.2024 r.