Wschowa, Ks. Kostki 2

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Kamienica przy ul.ks.Andrzeja Kostki 2 (wcześniej Vorwerkstrasse 564, następnie nr 466 i Hindenburgstrasse 4) to budynek dwukondygnacyjny, trzyosiowy, z podpiwniczeniem w układzie kalenicowym, przykryty dwuspadowym dachem.

W części parterowej znajduje się asymetryczny otwór wejściowy obwiedziony prostą opaską i witryna lokalu usługowo-handlowego z wejściem po prawej stronie. Drugą kondygnację oddziela od części parterowej gzyms podparapetowy. Otwory okienne na poziomie drugiej kondygnacji prostokątne. Zachowana oryginalna stolarka drzwiowa. Elewację wieńczy gzyms podokapowy.

W ostatniej dekadzie XVIII wieku budynek należał do Karla Friedricha Scholtza. W czerwcu 1906 roku kamienicę kupił handlarz Michael Maćkowiak z Kiełczewa pow. Kościan i Mathilde z d. Schubert. Ich spadkobierczyni Hedwiga Erna wyszła za kamienicznika Maxa Josefa Mullera z Nowej Wsi, pow. Wschowa. Do 1945 roku Mullerowie prowadzili na parterze sklep z porcelaną. Po 1945 prowadzony był tutaj sklep komisowy, potem odzieżowy z galanterią i pasmanterią do 1973 roku. Potem mieściła się tutaj kwiaciarnia a od 1979 do 2012 roku sklep odzieżowy z pasmanterią i zabawkami.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .