willa Anioł - Zabytek.pl

willa Anioł

willa 1895 r. Rabka-Zdrój

Rabka-Zdrój, Parkowa 5

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Rabka-Zdrój - miasto

Willa stanowi jeden z najcenniejszych przykładów „stylu uzdrowiskowego” najstarszej fazy funkcjonowania uzdrowiska w Rabce.

Historia

Willa wybudowana została staraniem Juliana Zubrzyckiego, twórcy uzdrowiska w Rabce, jako jedna z pierwszych willi zdrojowych, zapewne ok. 1864 r. Zaznaczona jest na planie katastralnym z ok. 1880 r. i na planie uzdrowiska z 1888 r. W okresie rozkwitu uzdrowiska mieszkali tu kuracjusze ze środowisk inteligenckich i ziemiańskich z Galicji i Królestwa Kongresowego. Funkcję pensjonatu pełniła do okresu międzywojennego. Po 1945 r. zaadaptowana została na biura i mieszkalnia lokatorskie. W l. 1969-1970 przeprowadzono prace adaptacyjne z częściowym usunięciem podziałów wnętrz oraz oszalowano elewacje. Obecnie mieszczą się tu mieszkania, biura oraz Miejski Ośrodek Kultury z Galerią „Pod Aniołem”.

Opis

Willa usytuowana jest w parku, na stoku wzniesienia, frontem zwrócona do ul. Parkowej. Obiekt jest jednym z najcenniejszych przykładów „stylu uzdrowiskowego” najstarszej fazy funkcjonowania uzdrowiska, inspirowanego przez budownictwo szwajcarskie i tyrolskie. Willa założona na rzucie wydłużonego prostokąta, z ryzalitowymi gankami w elewacjach frontowej i tylnej oraz gankami wysuniętymi przed elewacje boczne. Pierwotny układ wnętrz dwutraktowy, z sienią na osi, częściowo zatarty w tracie adaptacji z l. 1969-1970. Parterowa, z użytkowym poddaszem, częściowo podpiwniczona, posadowiona jest na kamienno-ceglanym podmurowaniu wyrównawczym. Nakryta jest dachem dwuspadowym z okapami wspartymi na profilowanych zakończeniach krokwi oraz z wysuniętymi połaciami w szczytach. W obu połaciach dachu, na osi środkowej, facjaty nakryte wspólnym dwuspadowym dachem, o kalenicy prostopadłej do kalenicy dachu. Po bokach facjat znajdują się lukarny nakryte dwuspadowymi daszkami - cztery w połaci frontowej, dwie w tylnej. Willa drewniana, konstrukcji zrębowej, szalowana poziomo deskami, malowanymi w kolorze brązowym. Dach pokryty blachodachówką. Elewacja frontowa siedmioosiowa, symetryczna, w części środkowej zaakcentowana trzyosiowym, piętrowym gankiem na słupach, związanym z sienią i facjatą, nakrytym oddzielnym daszkiem pulpitowym. W ganku balustrady ażurowo wycinane w deskach. Elewacja boczna wsch. symetryczna, poprzedzona gankiem wzdłuż całej szerokości parteru i balkonem w środkowej części szczytu. Elewacja boczna zach. o podobnej kompozycji. Okna dwuskrzydłowe, ośmiokwaterowe, w ozdobnych obramieniach, malowanych na kolor ciemnobrązowy.

Obiekt dostępny z zewnątrz i wewnątrz.

Oprac. Olga Dyba, OT NID w Krakowie, 15-02-2016 r.