dom

budynek mieszkalny poł. XIX w. Piotrków Trybunalski

Piotrków Trybunalski, Rwańska 4

woj. łódzkie, pow. Piotrków Trybunalski, gm. Piotrków Trybunalski

Budynek klasycystyczny z połowy XIX w.

Historia

Budynek mieszkalny z oficyną. Dom frontowy wzniesiony w połowie XIX w. Oficyna dobudowana w wieku XX.

Opis

Kamienica z oficyną północną usytuowana jest w kwartale między ulicami: Rwańską, Sieradzką, Rycerską, Wojska Polskiego. W zachodniej pierzei ul. Rwańskiej, jako druga od południa, pomiędzy kamienicami dwupiętrowymi o podobnym charakterze.

Obiekt na planie „L”. Część frontowa dwutraktowa, z centralną sienią z klatką schodową. Oficyna o pojedynczym trakcie. Budynek jednopiętrowy o podpiwniczonej części frontowej, z wysokim poddaszem. Kamienica murowana z cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. Ściany obustronnie tynkowane. Piwnice sklepione kolebkowo. Nad wyższymi kondygnacjami stropy drewniane, belkowe. Dach dwuspadowy, krokwiowo-jętkowy. Dwa słupy z zastrzałami rozmieszczone symetrycznie podtrzymują dwie belki poziome, na których opiera się jętka. Spina ona krokwie oparte na murłatach. Dach kryty dachówką ceramiczną. W sieni posadzka ceramiczna, w pozostałych pomieszczeniach budynku podłogi drewniane, deskowe. Schody dwubiegowe, proste, murowane, stopnie drewniane, balustrada drewniana, tralkowa.

Otwory okienne i drzwiowe prostokątne zwieńczone prosto. Okna skrzynkowe, podwójne. Każde skrzydło trójkwaterowe. Drzwi balkonowe dwuskrzydłowe, ramowo płycinowe. W każdym skrzydle, w górnej części po cztery przeszklone kwatery. Drzwi wejściowe, drewniane, dwuskrzydłowe, ramowo płycinowe, z przeszklonym nadświetlem. Drzwi wewnętrzne jedno i dwuskrzydłowe, płytowe.

Elewacja frontowa (wschodnia), dwukondygnacyjna, pięcioosiowa. Umieszczona na wysokim odmurowaniu. Osie rozmieszczone na tle ścian gładko tynkowanych. Centralnie na wysokości parteru prostokątna wnęka z drzwiami wejściowymi. Pond nią drzwi balkonowe. Brak balkonu. Pozostały jedynie trzy ozdobne wsporniki. Drzwi na obu kondygnacjach ujęte w pilastry wysokości całej elewacji. Pozostałe osie na każdej z kondygnacji wyznaczone przez prostokątne otwory okienne. Podobne pilastry wzdłuż zewnętrznych narożników elewacji. Ścianę wieńczy wydatny gzyms. Ponad otworem centralnym zdobiny fryzem kostkowym. Nad nim trójkątny przyczółek ujęty ramą. W tympanonie trójkątna płycina. Ściana zachodnia dwukondygnacyjna, pięcioosiowa. Osie rozmieszczone na tle gładko tynkowanej ściany, niesymetryczna. W parterze w trzeciej osi otwór drzwiowy, pozostałe osie na elewacji wyznaczone przez otwory okienne.

Własność prywatna. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Agnieszka Lorenc-Karczewska, OT NID w Łodzi, 17.06.2020 r.